Pocetna Društvo Veliko interesovanje uprkos koroni

Veliko interesovanje uprkos koroni

804
0
Podelite

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Muzejsko – turistički kompleks „Šarganska osmica“ bio je pun gostiju. Voz „Nostalgija“ imao je umesto jednog, dva polaska na relaciji Mokra Gora-Jatare-Mokra Gora. Najviše je bilo domaćih gostiju, ali nisu izostale ni grupe iz inostranstva mada ih je u odnosu na zimsku sezonu pre pandemije virusa korona, evidentno manje. Interesovanje za letnju sezonu veće nego ranije, a domaćini smatraju da je razlog tome i to što je Mokra Gora u 2021. godini proglašena za jedno od najboljih turističkih sela sveta

Zimska sezona na pruzi uskog koleoseka „Šarganska osmica“ u Mokroj Gori traje od 25. decembra prošle do 23. januara ove godine. Voz „Nostalgija“ u ovom periodu saobraća na relaciji Mokra Gora – Jatare – Mokra Gora sa jednim polaskom dnevno u 11,45 časova. Prema informacijama iz „Šarganske osmice“ u vreme novogodišnjih i božićnih praznika bilo je povećano interesovanje za ovom jedinstvenom turističkom ponudom u ovom delu Evrope, vožnju „Nostalgijom“, pa je organizovan još jedan polazak u 13,30 časova. U vožnji koja traje sat i petnaest minuta, ovog puta najviše su uživali domaći turisti, ali je bilo i brojnijih grupa iz inostranstva, pre svega, Indije i Rusije. Zbog pridržavanja epidemijskih mera zaštite od širenja virusa korona, „Nostalgija“ radi sa 50 odsto kapaciteta. Cena karte za sve kategorije putnika je 650 dinara.

Kako navode u „Šarganskoj osmici“, zimska sezona 2021/2022. ne može se porediti sa onom iz 2019., pre pandemije, jer je i u prethodnoj i ovoj zimskoj sezoni evidentno smanjen broj putnika iz inostranstva, pre svega iz zemalja Azije, centralne i severne Evrope.

Iako letnja sezona na „Šarganskoj osmici“ počinje 1. aprila, već je prisutno veliko interesovanje za vožnju „Nostalgijom“ i za taj predstojeći period, ali kako će se sve odvijati, zavisi od toga kakve će epidemijske mere biti na snazi. U svakom slučaju, „Šarganska osmica“ spremno će dočekati i letnju sezonu, a nadležni se nadaju, s obzirom na interesovanje putnika, dobrim rezultatima.

Upravnica Muzejsko-turističkog komleksa „Šarganska osmica“, Aleksandra Milutinović navodi da su svi smeštajni kapaciteti od 50 ležajeva, tokom novogodišnjih i božićnih praznika bili popunjeni domaćim, ali i turistima iz inostranstva, Bugarske, Rumunije, arapskih zemalja.

-U vreme praznika i đačkog raspusta imali smo baš dosta gostiju i u smeštaju. Interesovanje se ne smanjuje i već za sezonu koja kod nas počinje 1. aprila vlada veliko interesovanje, čini mi se i veće nego do sada. Razlog za to je sigurno i to što je Mokra Gora početkom decembra prošle godine od strane Generalne skupštine Svetske turističke organizacije UN proglašena za najbolje turističko selo sveta pa je postala još popularnija destinacija – ističe Aleksandra Milutinović.