Pocetna Društvo Početak sanacije klizišta u martu

Početak sanacije klizišta u martu

895
0
Podelite

U okviru komletne sanacije klizišta u Ulici Svetozara Markovića u Koštici predviđeno je da se uradi preko 500 metara šipova prečnika od metar, da se ugradi preko 100 tona armature i 500 kubika betona. Projekto-tehnička dokumentacija spremna, a za koji dan se očekuje raspisivanje tendera za izvođača radova

Povodom odluke Vlade Srbije da preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedi 100 miliona dinara za rešavanje višegodišnjeg problema, sanaciju klizišta u užičkom naselju Koštici, u Ulici Svetozara Markovića, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla:

– Preduzeli smo sve neophodne procedure kako bi radovi na sanaciji klizišta počeli u martu. Klizište ugrožava kako stambene objekte, tako i vodovodnu mrežu, trafostanicu i regionalni put Užice-Bajina Bašta. Ovom komletnom sanacijom rešiće se višedecenijski problem građana u ovom delu naselja – istakla je gradonačelnica.

Direktor JP „Užice razvoj“ Nikola Maksimović, rekao je između ostalog, da problem ovog klizišta postoji više od 50 godina i da je sada komletna projektno-tehnička dokumentacija za njegovu sanaciju završena i spremna. Očekuje se da u toku nekoliko narednih dana bude raspisan i tender za izvođača. Prema njegovim rečima, prethodnih godina u više navrata rađena su dodatna geomehanička istraživanja i najveći problem su bile procedne vode koje su se pojavile na ovom terenu. U samom naselju direktno je ugroženo četiri-pet kuća koje su u neposrednoj blizini klizišta, ali ukoliko se klizište sanira na pravi način, stanovnici ove ulice biće sigurni što su potvrdili i predstavnici Geološkog fakulteta koji su dolazili na teren tokom izrade projektno- tehničke dokumentacije. U tehnološkom smislu, radovi će biti komleksni i zahtevni.

-Istom tehnologijom radiće se na dve lokacije, u Ulici Svetozara Markovića i u podnožju ulice. U okviru komletne realizacije ovog projekta, predviđeno je da se uradi preko 500 metara šipova prečnika od metar, da se ugradi preko 100 tona armature i 500 kubika betona. Tokom ovih radova, predvideli smo da se uradi i prikupljanje svih procednih i kišnih voda na ovom području, da se komletno reše unutrašnje instalacije koje se odnose na vodu, kanalizaciju, gas a posle njihovog završetka ulica će biti asfaltirana i rekonstruisane pristupne saobraćajnice. Moramo posebno voditi računa da se tokom sanacije ne ugrozi magistralni cevovod, samim tim i napajanje vodom preko 20.000 stanovnika. Sanacijom klizišta komletno brdo biće osigurano i ovaj višegodišnji problem konačno rešen – istakao je Maksimović i rekao da bi trebalo da odobrenih 100 miliona dinara bude dovoljno za komletne radove koji će najverovatnije trajati oko 90 dana, ali će rok biti preciziran izborom izvođača radova.

U ovoj godini, prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, predstoji i početak realizacije velikih i važnih projekata za grad Užice, kao što je obilaznica oko Užica, rekonstrukcija Opšte bolnice, odnosno, Zdravstvenog centra, a čim se steknu povoljni vremenski uslovi počeće i izgradnja vrtića na Carini.