Pocetna Društvo Libergraf nastavlja bitku za Đetinju

Libergraf nastavlja bitku za Đetinju

684
0
Podelite

Građanska čitaonica “Libergraf”, na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije,   podnela je gradonačelnici Užica peticiju sa potpisima 1275 građana koji zahtevaju da se sprovede postupak revizije akta o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ i da se organizuje nova javna rasprava po ovom pitanju.

Postupak zaštite klisure Đetinje zvanično je pokrenut 2016. godine, kada je obavljen javni uvid i javna rasprava o predlogu Odluke o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“, a da o tome ne postoji ni jedan javno dostupan dokument. Imajući u vidu da se usvajanje odlaže više od pet godina, dovodi se u pitanje kvalitet ovog akta i poništava se efekat javne rasprave. U ovom periodu došlo je do značajne promene u okolnostima koje dovode u pitanje implementaciju rešenja predviđenih ovom odlukom. U međuvremenu je u lokalnom parlamentu usvojena Odluka o zabrani izgradnje malih hidro- elektrana na teritoriji grada Užice, javnost u Srbiji se snažno usprotivila izgradnji ovih energetskih objekata, a Narodna skupština Republike Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode kojim se izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima zabranjuje.

Ovu peticiju je, u periodu od 03. do 08.12.2021. godine, potpisalo 434 građana na štandu Građanske čitaonice „Libergraf“ i 841 građana na onlajn platformi Inicijative „Kreni-Promeni“ čija imena Vam dostavljamo u prilogu.

Pored toga, pravni tim Građanske čitaonice „Libergraf“ izradio je novi predlog akta o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ koji je usklađen sa odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode (“Sl. glasnik RS”, br. 71/2021), kao i sa zaključcima javnih konsultacija koje su održane 27.12.2021. godine u Svečanoj sali Gradske kuće u Užicu. Ovaj predlog akta se može koristiti kao osnova za sprovođenje javnog uvida i javne rasprave.

Ukoliko lokalna samouprava u roku od dve nedelje ne odgovori na ovu peticiju, ne pokrene postupak revizije akta o proglašenju i ne zakaže javnu raspravu, Libergraf će pozvati građane koji su potspisali peticiju da iskoristite svoja ustavna i zakonska prava na slobodu okupljanja, prava na slobodu udruživanja i prava na slobodu govora.