Pocetna Kultura U toku filmske radionice

U toku filmske radionice

667
0
Podelite

U Filmskom edukativnom centru za aktivizam u Požegi u toku su radionice za pisanje scenarija za dokumentarni film koje su okupile petnaestak Požežana. Radionice vodi reditelj Dejan Petrović. Cilj je da do kraja maja budu snimljena četiri dokumentarna filma, a njihova premijera planirana je za kraj juna u Požegi

Novi program iz filmske edukacije koji organizuje Nezavisni filmski centar Filmart okupio je petnaestak polaznika različitih uzrasnih i socijalnih grupa. Zajednički cilj im je da do kraja maja snime četiri dokumentarna filma na teme za koje procene da su od posebne važnosti za njih ili sredinu iz koje dolaze.

Aktivnosti Filmarta do sada su bile usmerene na mlade i studente filmskih akademija, a ovo je prvi put da imaju tako raznoliku grupu što predstavlja poseban izazov u radu, kaže koordinator projekta Slađana Petrović Varagić. To je istovremeno prilika da se kroz radionice ostvari interkulturalni dijalog pojedinaca koji pripadaju različitim grupama i da se međusobno upoznaju sa potrebama i problemima koje imaju.

Prema rečima Slađane Petrović Varagić, pripremna faza ovog projekta kojeg podržava EU, počela je u oktobru prošle godine.

-Kroz radionice se ostvaruje ono što je i bio cilj ovog poziva, a to je interkuluralni dijalog raznolikih grupa naših sugrađana koji žive ovde, u istoj zajednici, a koji se opet, u okviru svojih manjih zajednica susreću sa različitim problemima i potrebama. Vrlo je interesantno, zanimljivo, dinamično. Ljudi su vrlo motivisani i evo, već se formiraju neke priče i mi jedva čekamo da se one i plasiraju- navodi Slađana Petrović Varagić i pojašnjava, da će od svih nastalih, biti odabrane četiri ideje, a posle toga uslediće detaljniji razvoj scenarija i ulazak u produkciju.

-Najopoželjnije je da se polaznici vode sopstvenim potrebama i kako kaže Dejan, da pronađu „kamičak u svojim cipelama koji ih žulja“, da ga uzmu u svoje ruke i da se njime bave, da uoče probleme u našoj zajednici, ali i afirmativne stvari i da pokušaju da ih ispričaju filmskim jezikom uz našu pomoć – rekla je za Radio Požegu Slađana Petrović Varagić. Prema njenim rečima, premijera ova četiri filma planirana je krajem juna u Požegi.