Pocetna Ekonomija Užički kamioni izašli iz Ukrajine

Užički kamioni izašli iz Ukrajine

1464
0
Podelite

Govoreći o prvim posledicama zbivanja u Ukrajini na privredne subjekte koji posluju na području koje pokriva Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga, direktorka Ana Lapčević, između ostalog je rekla da je najvećih problema proteklih dana za naše, kao i za sve privrednike u Srbiji, bilo na prelazu Đakovo, između Ukrajine i Rumunije. Među blokiranim kamionima koji nisu mogli da napuste Ukrajinu bilo je i devet iz užičkog kraja, ali su zaključno sa današnjim danom, sreda, uspeli da pređu u Rumuniju i uskoro ih treba očekivati u Srbiji.

-Na informativni servis Privredne komore Srbije za sada su se javile četiri kompanije sa područja koje pokriva naša komora. Uglavnom su postavljali pitanja koja su se odnosila na transport, odnosno, kako se izvući sa koridora koji su zakrčeni. Druga pitanja koja su bila postavljena, odnosila su se na konsultacije o daljim planovima poslovanja i kakav razvoj situacije možemo očekivati. Pored ovih gorućih problema, ono što nam tek predstoji, jeste suočavanje sa pitanjima energenata, daljih puteva
transporta robe – istakla je Ana Lapčević i najavila da je već zakazan sastanak na najvišem nivou sa privrednicima u koji će biti uključena i Privredna komora Srbije.

Privrednici iz užičkog kraja veoma su zainteresovani za ovaj sastanak. Prema rečima Ane Lapčević, na ovom sastanku trebalo bi da budu definisana, s jedne strane nova tržišta, a sa druge, kako da se postojeća tržišta pokrivaju drugim, novim transportnim kanalima. Najavljene su i mere pomoći s obzirom da će pojedine kompanije biti veomadirektno ugrožene.

Sa područja Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, najugroženiji su prerađivači metala, kao i izvoznici smrznutog voća i povrća.

– Privreda sa područja RPK Zlatiborskog upravnog okruga ostvaruje značajnu spoljnotrgovinsku razmenu sa Ruskom  Federacijom, ali ona nije zanemariva ni sa Ukrajinom i Belorusijom. Trenutno su nam na najvećem udaru prerađivači metala kao najveći izvoznici. Naše kompanije najviše na ta tržišta izvoze aluminijum i druge obojene metale, mesing, bakar tako da one mogu očekivati i najveće promene u poslovanju. Međutim, iz kontakata sa njima, imamo informaciju da se ove kompanije za sada dobro snalaze, prate situaciju i pokušavaju da usklade svoje aktivnosti koje definitivno nisu zaustavljene već su u određenoj meri usporene i prilagođavaju se trenutno datim uslovima- istakla je Ana Lapčević i podsetila da je Privredna komora Srbije odmah reagovala i osnovala specijalni informativni servis na koji privrednici putem imejl adrese kriznistab@pks.rs i na dva dežurna broja telefona mogu postavljati pitanja i informisati se o trenutnoj situaciji. Stručne službe Privredne komore Srbije trude se da u komunikaciji sa institucijama, kroz konzularna predstavništva i ambasade, kroz asocijacije, prikupe najkvalitetnije informacije o stanju na terenu.