Pocetna Društvo ASSZS: Pripreme za primenu elektronskih faktura

ASSZS: Pripreme za primenu elektronskih faktura

789
0
Podelite

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija – Odsek Užice organizovala je okrugli sto pod nazivom „Neophodne pripreme subjekata javnog i privatnog sektora za uspešan rad sa elektronskim fakturama od 1.5.2022. godine“.

-Naša škola ima uspešnu saradnju sa privredom tako da je i ovaj okrugli sto organizovan radi buduće primene elektronskih faktura. Učesnici su privredni subjekti iz Zlatiborskog okruga i njihove računovodstvene službe, kao i predstavnici škola-rekla je dr Ljiljana Trumbulović, rukovodilac Odseka Užice Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.
Obaveza svih subjekata javnog i deo privatnog sektora je da od 1.maja ove godine umesto faktura u papirnom šalju fakture u elektronskom obliku.

-U praksi će se primenjivati preko besplatnog portala Ministarstva finansija za sve korisnike.Na okruglom stolu prvi deo se odnosi na opšti deo i zakonske odredbe za subjekte javnog sektora i direktne i indirektne korisnike. Iz privatnog sektora koji su u obavezi da primenjuje elektronske fakture su obveznici poreza na dodatu vrednost-objasnio je dr Momčilo Vasiljević, profesor strukovnih studija Akademije Zapadna Srbija-Odsek Užice.

On je istakao da škola na ovaj način pokazuje da su studenti obučeni kada završe studijski program Računovodstvo. Mladi ljudi koji izuzetno poznaju informatiku i kada dolaze u preduzeće mogu odmah da pomognu u korišćenju elektronskih servisa.
Dodajmo, da Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija obrazuju studente na devet studijskih programa na osnovnim strukovnim studijama i master strukovnim studijama na četiri studijska programa. Poslovna ekonomija i menadžment imaju tri modula i to Turizam, Računovodstvo i revizija i Menadžment i preduzetništvo.