Pocetna Ekonomija U digitalizaciji ne postoje granice

U digitalizaciji ne postoje granice

654
0
Podelite

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je Užice i u užičkom Regionalnom inovacionom starap centru (RIS) razgovarao sa privrednicima. Sastanku je prisustvovala i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima. Prema rečima ministra Popovića, cilj posete bio je da se uveri kako RIS funkcioniše posle dve godine od osnivanja, jer se u narednom periodu teži da svi ovakvi centri u Srbiji budu umreženi u jedan integralni kako bi bio viši nivo onlajn podele infromacija, ali i što veća integracija sa sličnim centrima u Evropi.

Prema rečima ministra Nenada Popovića u digitalizaciji ne postoje granice.

-Imamo pametnu decu, inženjere i siguran sam da će to u budućnosti biti glavni stub ekonomskog razvoja Srbije – istakao je ministar Popović i naveo da su inovacione, digitalne tehnologije, IT usluge najveća izvozna grana Srbije.

-Srbija najviše izvozi odlično znanje inženjera školovanih na našim tehničkim fakultetima, a rezultati se vide i ovde u Užicu, u Startap centru na Zlatiboru i u drugim mestima. Siguran sam da ćemo razvojem i daljim ulaganjem u inovacionu infrastrukturu, u naučno-tehnološke parkove, u startap centre, u koju je u proteklih pet godina uloženo preko 120 miliona evra, a formirali smo i agencije za veštačku inteligenciju i za inovacije, omogućiti da rast u izvozu digitalnih inovacionih usluga od 20 procenata koji smo ostvarili u poslednjih osam godina, bude nastavljen i u narednom periodu – rekao je ministar Popović i naveo da su srpski IT inženjeri svrstani među pet najboljih u svetu. Srbija je danas, prema njegovim rečima, najjača u svetu i Evropi u gejming i blokčejn industriji koje su 99 odsto orjentisane na svetska tržišta i imaju velike perspektive i u narednom periodu. Ministar Popović smatra da će narednih pet godina Srbija imati bum IT industrije i da će se na digitalnoj mapi sveta pokazati još jačom. Zato je veoma važno da u što više gradova postoje inovacioni startap centri poput ovog u Užicu u čije je osnivanje Ministarstvo za tehnološki razvoj i inovacije uložilo oko 50 miliona dinara, a prošle godine je izdvojilo oko tri miliona za njegovo funkcionisanje. Finansijsku podršku ovom i drugim centrima Ministarstvo će, prema rečima ministra Popovića, nastaviti i u narednom periodu.

Ministar Nenad Popović istakao je ovom prilikom da je budućnost u tehničkim fakultetima i da će se i on lično u narednom periodu boriti za otvaranje tog fakulteta u Užicu za koji postoje svi preduslovi.

Govoreći o uticaju aktuelne situacije u Ukrajini na dalji razvoj IT sektora, ministar Popović smatra da će ona uticati na sve grane industrije u celom svetu, ali će, verovatno ostaviti najmanje posledice na sve ono što je vezano za digitalizaciju i inovaciju što se pokazalo i u vreme pandemije.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ izjavio je da je Regionalni inovacioni startap centar u Krčagovu opravdao velika ulaganja Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj. Ovaj centar sada ima 60 korisnika i u okviru njega rade 23 preduzetničke kompanije, užički programeri su formirali i svoje udruženje, razvijena je saradnja sa inovacionim centrima u Priboju i na Zlatiboru, a očekuje se i formiranje centralnog inovacionog centra u Beogradu. Prema rečima Lukića osnivanje RIS-a omogućilo je „mladim ljudima da iz svog grada izvoze usluge za ceo svet“. RRA „Zlatibor“ do sada je dosta pomogla u osnivanju, usavršavanju i razvoju biznisa preduzetničkih kompanija koje posluju u RIS-u, a Lukić je poručio da će to činiti i dalje.