Pocetna Ekonomija Poseta Industrijskoj zoni Antalije

Poseta Industrijskoj zoni Antalije

552
0
Podelite

Predstavnici Regionalne privredne komore Užice i Federalne /Gospodarske privredne komore Bosne i Hercegovine i 15 kompanija koje posluju na području ove dve komore, krajem februara posetili su Industrijsku zonu Antalije. Iz užičkog kraja svoje predstavnike u delegaciji su imali Sirogojno company, Poliester komponente, Priboj, ZIP Univer, Bela Zemlja i Eurohorizont, Prijepolje

Delegaciju je primio predsednika Upravnog odbora Ali Bahara, a predstavnici kompanija imali su priliku da upoznaju način, prednosti i mogućnosti rada u Industrijskoj zoni, ali i da predstave svoje potencijale i iskažu zainteresovanost za eventualnu saradnju sa kompanijama u Turskoj.

-Naše je veliko zadovoljstvo što je Zlatiborski upravni okrug dobio mogućnost da se pojavi na jednom ovakvom skupu, a sve to zahvaljujući svojim strateškim partnerima, Federalnoj komori Bosne i Hercegovine sa kojom kroz projekat Enhance povezuju kompanije kako u prerkograničnom područiju tako i sa stranim tržištima, posebno sa Turskom koja je veoma bliska kako Republici Srbiji tako i Bosni i Hercegovini – ističe Danica Selaković samostalni stručni saradnik za industriju u RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Industrijska zona u Antaliji peta je po veličini u Turskoj. U njoj trenutno posluje 288 kompanija iz metalskog, prehrambenog, drvnog sektora, proizvodnje tekstila, plastike, proizvodnje đubriva. Zona poseduje svoj hotel za prijem poslovnih delegacija, policijsku i vatrogasnu stanicu, kao i školu i smeštajne kapacitete za radnike zone.

Delegacija iz Srbije i BiH ovom prilikom posetila je dve kompanije iz prehrambenog sektora- Hanedan koja se bavi proizvodnjom turskih poslastica i u kojoj je kompletni proizvodni proces zasnovan na ručnoj izradi, kao i kompaniju Global Goksu koja proizvodi zamrznutu limunadu. Na direktnim sastancima sa predstavnicima turskih komapnija uspostavljen je kontakt i dogovorena je potencijalna saradnja.

-Predstavnici komora, takođe, imali su priliku da razgovaraju sa određenim kompanijama i da informacije iz tih razgovora prenesu kompanijama koje posluju na teritoriji užičke i Federalne /Gospodarske privredne komore BiH, a za koje smatraju da bi bile zainteresovane da sarađuju sa Turskom. Važno je napomenuti da su predstavnici Industrijske zone u Antaliji bili veoma zainteresovani za razvoj ovakvih zona u Republici Srbiji kao i u Bosni i Hercegovini, ponudili su i svoju pomoć ukoliko ona bude potrebna prilikom organizovanja ovakvog načina rada privrede, a sve kroz primer svoje dobre prakse. Oni su izrazili i spremnost da organizuju niz novih susreta ukoliko bude bilo zahteva od strane komora ili privrednika – navodi Danica Selaković.