Pocetna Društvo Veliko interesovanje

Veliko interesovanje

1261
0
Podelite

Akcija „Užice – čistiji grad“ počela već 10. februara u okviru koje priključak na gas košta 450 evra plus PDV. Od početka godine pa zaključno sa krajem prošle sedmice, podneto blizu 90 zahteva za izdavanje tehničkih uslova za priključenje na gasovodnu mrežu. U Užicu je trenutno 2.596 korisnika gasa kao energenta, od čega su 2.499 fizička, a 97 pravna lica. Do sada je zajedno sa priključcima izgrađeno 199.162 metra distributivne gasovodne mreže, a za ovu godinu planirano je još 8.530 metara, plus priključci u meri koliko bude interesovanje građana – kaže Milan Sekulić

O akciji „Užice-čistiji grad“ koja je počela pre mesec dana, o izuzetno velikom interesovanju građana da gas koristi kao energent, nastavku izgradnje gasovodne mreže na teritoriji Grada, o značaju i uticaju gasifikacije na smanjenje aero zagađenja, ali i o tome da li će biti promene ceni gasa za javno snabdevanje koja nije menjana od 2017. godine, za naš nedeljnik govori Milan Sekulić, direktor AD „Užice gas“.

Od kada traje, akcija “Užice-čistiji grad”nikada nije krenula kao ove godine ovako rano, s početka godine, od 10 februara. Koji su razlozi da Skupština akcionara “Užice-gas” -a donese ovakvu odluku?

-Vanredna sednica Skupštine AD “Užice-gas” održana je 9. februara i na njoj je doneta odluka o akciji “Užice-čistiji grad” sa potpuno istim uslovima koji su važili i u 2021. godini. To znači da je iznos priključne takse 450 evra bez PDV-a i ovaj iznos se može platiti na 24 mesečne rate.

Razlozi za ovako rano donošenje odluke o početku akcije su, pre svega, da onim građanima koji žele da svoj objekat priključe na distributivnu gasnu mrežu do kraja grejne sezone 2021/2022, omogućimo povoljne uslove i time izbegnemo velike gužve za priklučenje koje se javljaju pred kraj godine. Naime, ovim smo želeli da izbalansiramo dinamiku priključenja tokom cele godine i time omogućimo svim akterima u ovom procesu da svoj deo posla odrade bez mnogo tenzija, a tu pre svega mislim na Gradsku upravu za urbanizam, izvođače unutrašnjih gasnih instalacija, projektante unutrašnjih gasnih instalacija, Katastar i izvođače distributivne gasne mreže.

Kakvo je sada interesovanje, pre svega, građana za priključenje na gasovodnu mrežu?

-Mogu da kažem da je interesovanje izuzetno veliko i do sada nismo imali početak godine kada što je ovaj. To potvrđuje i podatak, da je od početka godine pa zaključno sa krajem prošle sedmice, podneto blizu 90 zahteva za izdavanje tehničkih uslova za priključenje na gasovodnu mrežu.

Šta je potrebno potencijalnim korisnicima da urade da bi dobili priključak i da bi u narednoj grejnoj sezoni koristili gas kao osnovni energent? Da li se šta promenilo u uslovima plaćanja priključka ?

– Ukoliko potencalni korisnici prirodnog gasa žele da se priključe na distributivnu gasnu mrežu “Užice-gas” -a, neophodno je da dođu u prostorije “Užice-gas” -a u Sevojnu, ulica Prvomajska bb, koje se nalaze u krugu MPP „Jedinstvo“, da popune obrazac sa zahtevom za izradu gasnog priključka na distributivni sistem i tim putem prilože dokumentaciju: kopiju lične karte vlasnika objekta, dokaz o vlasništvu objekta (posedovni list), kopiju plana katastarskih vodova na kojoj se nalazi objekat, upotrebnu dozvolu ili rešenje o ozakonjenju objekta. Ukoliko se utvrdi da postoje tehnički uslovi za priključenje AD „Užice-gas” izdaje Rešenje o priključenju (tehničke uslove), koje čini osnovni dokument za dalje aktivnosi u procesu priključenja.

Uslovi plaćanja priključne takse su ostali isti, mogućnost plaćanja je maksimalno na 24 rate.

Koliko je ova akcija do sada doprinela smanjenju zagađenja u Užicu?

-Gasifikacija Grada Užica je, pre svega, i rađena da bi građani i privreda imali mogućnost da koriste ekološki i ekonomski prihvatljiv energent. Odgovor na to koji su egzaktni pokazatelji smanjenja aerozagađenosti korišćenjem prirodnog zemnog gasa u domaćinstvima i privrednim subjektima u Gradu Užicu treba da daju institucije koje se bave merenjem količina štetnih čestica i ostalih parametara koji se emituju prilikom sagorevanja fosilnih goriva. Činjenica je da su dosadašnjom gasifikacijom Grada već značajno smanjene količine fosilnih goriva, uglja, mazuta i lož ulja, čijim sagorevanjem se oslobađa velika količina ugljen dioksida (CO2) i nezdravih čestica. Ako pretpostavimo da je svaki novi korisnik gasa u proseku minimalno koristio pet tona uglja u grejnoj sezoni, da je većina škola i vrtića koristila ugalj kao energent, da su i neke kotlarnice JKP „Gradska toplana“ takođe, koristile ugalj kao energent, a većina mazut, dolazimo do podataka da bi u toku 2021. godine, da nije bilo gasifikacije, sagorelo preko 18.000 tona uglja i oko5 – 6.000 tona mazuta. Sagorevanjem ovih količina uglja i mazuta emitovalo bi ogromnu količinu štetnih gasova i čestica. Supstitucija ovih goriva sa, takođe, fosilnim gorivom, zemnim gasom, koji je u osnovi metan sa malim primesama drugih hemijskih elemenata koji ima minimalnu emisiju ugljen dioksida i koji se zbog toga smatra ekološkim energentom, značajno je smanjeno emitovanje štetnih gasova i čestica u atmosferu. Upravo zbog smanjenja aerozagađenosti na globalnom nivou, zemni gas je proglašen energentom 21-og veka s obzirom da jedino on može da zadovolji uslove za održivu budućnost, odnosno, da Energija, Ekonomija i Ekologija (EEE) predstavljaju trodimenzionalni, jedinstveni problem održivog razvoja čovečanstva. Razvoj energetike i posledice na životnu okolinu danas se moraju posmatrati u svetskom okruženju, jer se uticaji prenose i van lokalnih i državnih granica, pa čak i i kontinenata. Svaka akcija koja podstiče supstituciju grejanja zemnim gasom ima značajnu ulogu u smanjenju aerozagađenosti pa tako i akcija “Užice-čistiji grad”.

Koliko trenutno AD“Užice-gas” ima korisnika?

-AD „Užice-gas” trenutno ima potpisnih 3.973 ugovora, odnosno, urađenih priključaka. Od ovog broja 2.596 korisnika koristi gas kao energent od čega su 2.499 fizička lica, a 97 pravna lica. U toku 2021. godine gas je počeo da koristi 531 korisnik.

Koliko u ovom trenutku velikih potrošača u Užicu koriste gas, bilo da su u pitanju privredni subjekti ili institucije?

-Broj potencijalnih velikih potrošača u Užicu koji ne koriste gas kao energent je veoma mali. To je pre svega kotlarnica JKP „Gradska toplana“ u bloku „Zlatibor“, koja zbog tehničkih ograničenja ne koristi gas i zdravstvene ustanove u gradu, Dom zdravlja i Zdravstveni centar Užice. Svi ostali veliki potrošači tipa kotlarnica JKP „Gradska toplana“, škole, vrtići, fabrike, industrijski pogoni u Užicu i u Sevojnu kao energent za zagrevanje i tehnološki proces koriste prirodni zemni gas.

Koliko je do sada urađeno gasovodne mreže i šta je to u odnosu na prvobitni plan?

-Na osnovu projektne dokumentacije i dobijenih građevinskih i energetskih dozvola na teritoriji Grada je projektovana dužina od 174.100 metara distributivne mreže. Sa željom da proširimo zone gasifikacije urađena su još dva projekta i to: Užice-Drijetanj (Bela Zemlja) sa projektovanom dužinom distributivnog gasovoda od 26.630 metara i Užice-Zlakusa sa projektovanom dužinom distributivnog gasovoda od 13.550 metara. Do sada je zajedno sa priključcima izgrađeno 199.162 metara mreže.

Koliko je planirano da ove godine uradite gasovodne mreže i na kojim lokacijama na području Grada Užica? Gde će biti najveća radilišta?

-Za 2022. godinu planirano je da bude izgrađeno 8.530 metara distributivne mreže plus priključci u meri koliko bude interesovanje građana. Takođe, planirano je da se u ovoj godini priključi i da počne da koristi gas 550 korisnika. Distributivna mreža će se graditi prema već utvrđenom i usvojenom planu na celoj teritoriji Grada, a to podrazumeva i područje Bele Zemlje i Zlakuse.
Rada Popović

Cena gasa se nije menjala proteklih nekoliko godina. Šta nas čeka u narednom periodu?

-Cena gasa za javno snabdevanje potrošača u Užicu iznosi 33,21 din/m³ i nije se menjala od 2017. godine. Za sada nemamo nikakvih nagoveštaja kada će se i po kakvim uslovima menjati. Ta neizvesnost oko povećanja cena i sigurnosti snabdevanja dodatno je iskomplikovana nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Napominjem da su cene svih distributera različite i da se do njih dolazi na osnovu metodologije o određivanju cene prirodnog gasa za javno snabdevanje ( sl. glas.RS75/14,105/16,108/16) koju u skladu sa ovlašćenjima definisanim Zakonom o energetici, donosi Agencija za energetiku Republike Srbije. Stoga, da ne bih analizirao visinu cene gasa za javno snabdevanje, ostavljam Vašim čitaocima tu mogućnost da to učine na osnovu priložene tabele, koja se može naći na sajtu AERS-a, a u kojoj se nalaze aktuelne cene gasa svih distributera u Srbiji.

Scanned Image