Pocetna Društvo Bez zahteva trezoru

Bez zahteva trezoru

1086
0
Podelite

Subvencija ove godine je duplirana u odnosu na prethodnu i iznosi 8.000 dinara po hektaru zasejane, odnosno zasađene površine.

Za isplatu osnovnog podsticaja u biljnoj proizvodnji, koji je poznatiji kao subvencija po hektaru, ove godine se neće podnositi zahtev u Trezoru, u Registru poljoprivrednih gazdinstava kako je to bilo uobičajeno prethodnih godina. Svim poljoprivrednicima koji su prethodne godine dobili osnovne podsticaje novac za subvencije će se isplaćivati direktno na račune nosioca poljoprivrednih gazdinstava. U pitanju su namenski poljoprivredni računi koji su upisani u Registru prilikom registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Subvencija ove godine je duplirana u odnosu na prethodnu i iznosi 8.000 dinara po hektaru zasejane/zasađene površine. Subvencija se isplaćuje na sve prijavljene površine izuzev onih koje su prijavljene kao prirodne livade i pašnjaci. Takođe, subvencija se ne odnosi na šume i drugo nepoljoprivredno zemljište.

Novi korisnici subvencija, koji u 2021. godini nisu ostvarili pravo na osnovne podsticaje, a upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava pre 30.09.2021. godine dovoljno je da za dobijanje pomenute subvencije pošalju sledeće podatke: ime i prezime, broj poljoprivrednog gazdinstva i matični broj na mejl adresu: podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs. Rok za slanje pomenutih podataka je od 1. marta do 30. aprila.

Podsećamo da poljoprivredni proizvođači moraju da usaglase svoje setvene strukture sa stvarnim stanjem na svojim gazdinstvima. Obaveza je da se svaka promena u setvenoj strukturi prijavi u roku od 30 dana nadležnoj Upravi za trezor u kojoj je registrovano poljoprivredno gazdinstvo. To je preduslov za nesmetano korišćenje različitih podsticaja iz republičkog budžeta, kao i iz budžeta lokalnih samouprava i evropskih IPARD fondova.

Milena Ćirić, dipl.inž.
PSSS Užice