Pocetna Kultura Kustendorf počinje na Đurđevdan

Kustendorf počinje na Đurđevdan

794
0
Podelite

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održava se od 6. do 10 maja u Drvengradu na Mećavniku u Mokroj Gori pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja” koji je nastao na osnovu replike iz kratkog filma „Šta su to oblaci?” Pjera Paola Pazolinija, čija će ostvarenja biti prikazana u okviru retrospektivnog programa povodom stogodišnjice rođenja italijanskog reditelja. Zbog pandemije kovida 19 ovogodišnji festival nije održan u ustaljenom terminu, u januaru, već je pomeren za ove prve dane maja.

15. Kustendorf će otvoriti film „Perje” egipatskog reditelja Omara El Zohairija, a do 10. maja na biće prikazano u takmičarskom programu 15 kratkometražnih ostvarenja iz brojnih zemlja uključujući Rusiju, najavio je njegov osnivač, proslavljeni reditelj Emir Kusturica, na konferenciji za novinare koja je pre nekoliko dana održana u Vladi Srbije. Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture. Festivalsko priznanje „Drvo života“ biće dodeljeno glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilu.

Kusturica je rekao da bi na Mokru Goru „trebalo da dođe” Servilo, poznat po filmu „Velika lepota” (2013) Paola Sorentina, a među gostima festivala biće reditelji Omar El Zohairi i Žesika Ženei, producent filma „Povesti o mojoj ženi” Flaminjo Zadra, dok će reditelj Asgar Farhadi, zauzet snimanjem, održati onlajn radionicu.

Kako je najavljeno, u programskoj celini „Savremene tendencije” biće prikazani pored „Perja”, Farhadijev dobitnik Gran prija u Kanu „Heroj” i „Frida” Ženei, uz „Povest o mojoj ženi” mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, čija se ekipa očekuje na „Kustendorfu”, i „Jedna sekunda” Kineza Džanga Jimoua.

Kuriozitet festivala predstavljaće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake iz 1921. godine.

Za takmičarski program stiglo je 522 prijave mladih autora što je, prema rečima Kusturice, više nego ikada ranije. Odabrano je 13 igranih i dva dokumentarna kratka ostvarenja autora iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Portugala, Velike Britanije, Slovačke i Poljske koja će se takmičiti za festivalske nagrade „Zlatno jaje”, „Srebrno jaje” i „Broznano jaje”. Nagrade će dodeliti međunarodni žiri koji čine reditelji Marijam Abu Ouf iz Egipta i Dušan Milić, publicistkinja filmova Brigita Portije i stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijan.

U programu „Novi autori” biće prikazani debitantski dugometražni filmovi reditelja koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu „Kustendorfa” – „Posle zime” Ivana Bakrača, „Murina” Antoanete Alamat Kusijanović iz Hrvatske i „dogpoopgirl” Andreja Huculejaka iz Rumunije. Kusturice je najavio da će u muzičkom delu festivala na otvaranju nastupiti Jovan Maljoković i njegov etno bend, a potom izvođači koji gaje istu vrstu muzike, dok će program dopuniti „Vesele osamdesete” i džez muzičari.