Pocetna Kultura Promovisanje umetničke igre za decu

Promovisanje umetničke igre za decu

652
0
Podelite
Foto: arhiva

U Narodnom pozorištu u Užicu, 14.maja biće održan 7. Dečiji baletski festival u organizaciji Baletskog studija „Maga Magazinović“ iz Užica, a uz podršku grada Užica

Baletski studio „Maga Magazinović“ osnivač je dva baletska festivala i planirano je da i ove godine budu održana oba. Jedan se odvija u Užicu i ove godine je 7.izdanje, drugi u Beogradu pod nazivom Međunarodni festival umetničke igre za decu, koji je po treći put održan u decembru 2021. Cilj ovih festivala, kako navode u Baletskom studiju „Maga Magazinović“, jeste promovisanje umetničke igre za decu, njen razvoj i popularizacija, kao i susreti baletskih pedagoga i koreografa na međunarodnom nivou, na kojima će oni razmeniti dragocena iskustva u radu sa decom. U toku festivalskog dana će biti održana najmanje dva koncerta sa preko 400 učesnika iz Srbije i regiona.

Baletski studio „Maga Magazinović“, osnovala je dipl.igrač klasičnog baleta Dunja Mahorčić 2008. godine, najpre u Beogradu, a potom i u Užicu. Studio okuplja devojčice od tri do 15 godina, i radi po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije za osnovne baletske škole. U njemu se izučava klasičan balet, a pedagozi u radu sa decom neguju ljubav prema igri, muzici, lepom ponašanju i ophođenju, prema umetnosti uopšte. Studio uspešno priprema učenice osnovnih škola za upis u Srednju baletsku školu.

Učenice ovog Studija osvojile su do sada brojne medalje kako na državnim i regionalnim tako i na evropskim takmičenjima, a najznačajnije su zlatne medalje sa takmičenja u Rimu, Pragu, Beču, Riminiju, Amsterdamu, Istanbulu, Budimpešti.