Pocetna Društvo Nagrada „Graditelj kohezije“

Nagrada „Graditelj kohezije“

954
0
Podelite

Brankica Todorović, profesorka užičke Ekonomske škole dobila je nagradu za doprinos regionalnoj (kohezionoj) politici Evropske Unije

Međunarodna organizacija Jadransko – jonska euroregija nedavno je dodelila nagradu Brankici Todorović, profesorki užičke Ekonomske škole za doprinos regionalnoj (kohezionoj) politici Evropske Unije. Nagradu „Graditelj kohezije“ je dobilo 60 pojedinaca iz 10 različitih država. Jadransko – jonska euroregija je međunarodna organizacija koja je osnovana 2006. godine u Puli na inicijativu regionalnih i lokalnih vlasti Veća Evrope, italijanske regije Molise i Istarske županije. Pored promocije transnacionalne i međunarodne saradnje zemalja jadranskog i jonskog basena, zaštite životne sredine, kulturnog nasleđa i turizma, udruženje podržava članove za stvaranje inicijativa u sprovođenju kohezione politike.

Rad profesorke Todorović „Uloga fiskalne politike u obezbeđivanju stalibilnosti privrednog sistema“ izabrala je Škola ekonomije i društvenih nauka i Centar za poslovna i ekonomska istraživanja, Univerziteta u Karačiju, za program Druge interacionalne konferencije: „Razvoj: Pravac i kritike“. Autori su imali mogućnost da prijave rad za konferenciju na jednu od 10 ponuđenih tema.

Ukupno je stiglo 325 radova od autori iz celog sveta od kojih je odabrano 100 radova. Najviše radova je napisano na teme: Ekonomski rast, reforme i inovacije (17%) i Tržište, neravnoteža i moć (14%), a najmanje na teme: Feministička i dekolonijana perspektiva razvoja (6%), Literatura, vizuelni i digitalni svet (5%) i Jezik, kultura i razvoj (5%). U okviru prve teme, u kojoj je bila najveća konkurencija radova, našao se rad i naše sugrađanke, koja je bila i jedina autorka iz Srbije. Konferencija je održana krajem marta uživo i na njoj autorka nije mogla da učestvuje. Ambasador Pakistana u Beogradu, gospodin Šerjar Akbar Kan je predstavio na lep način svoju zemlju, govorio je o životu i običajima naroda, o Karačiju, i pozvao profesorku da bude gost ambasade.

Koheziona politike je glavna investiciona politika EU koja treba da omogući stvaranje novih radnih mesta, poboljšanje kvaliteta života i privrednog razvoja država članica i EU u celini. Politika je bazirana na solidarnosti jer se podrška usmerava na manje razvijene regione i države članice EU. Nova koheziona politika (2021-2027) sadrži pet prioriteta i to pametna Evropa, zelena Evropa bez ugljenika, povezana Evropa, socijalna Evropa i Evropa bliža građanima. Nagrada „Graditelj kohezije“ omogućiće dalji doprinos kohezionoj politici putem međunarodnog umrežavanja, brojnih inicijativa, naučnih radova i drugih načina saradnje.