Pocetna Kultura Šest dana besplatnog programa

Šest dana besplatnog programa

485
0
Podelite

U užičkom Narodnom muzeju sinoć je počela manifestacija „Muzeji za 10“ izložbom „Portret u Umetničkoj zbirci Narodnog muzeja Užice“ autora Marka Đurića, višeg kustosa istoričara umetnosti. Na ovaj način obeležena je i Evropska noć muzeja. U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ koja će trajati do 20. maja, u Narodnom muzeju će brojnim aktivnostima biti obeležena i Nacionalna nedelja muzeja i Međunarodni dan muzeja. Ulaz za sve programe je besplatan

Manifestacija „Muzeji za 10“, nacionalna muzejska inicijativa najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koju koordinira Nacionalni
komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija, počela je sinoć, 14. maja, u Narodnom muzeju u Užicu izložbom „Portret u Umetničkoj zbirci Narodnog muzeja Užice“ autora Marka Đurića, višeg kustosa istoričara umetnosti. Potom je u Legatu prvog akademskog užičkog slikara Mihaila Milovanovića usledio koncert Đurđice Aleksić (violina) koja je izvodila kompozicije Baha, Vijenjavskog, Paganinija, Sen Sansa. Gost koncerta bio je Todor Aleksić (harmonika), a klavirski saradnik Žarko Golubović. Na ovaj način obeležena je i Evropska noć muzeja. Inače, tokom manifestacije „Muzeji za 10“, koja traje do 20. maja, u užičkom Narodnom muzeju planirane su brojne aktivnosti kojima će biti obeležena i Nacionalna nedelja muzeja i 18. maj, Međunarodni dan muzeja.

Mnogobrojnu publiku i predstavnike kulturnog i javnog života grada, pozdravila je direktorka Narodnog muzeja, Slavica Stefanović, navodeći da je i Užice, kao i prethodnih godina, među 60 gradova u Srbiji koji su uključeni u manifestaciju „Muzeji za 10“ koja se ovog puta održava na 160 lokacija i koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca. Ona je pozvala Užičane da narednih dana posete Narodni muzej, pogledaju izložbe, ali i učestvuju u interaktivnim radionicama.

U ime Grada Užica, prisutne je pozdravio Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za finansije istakavši da će Grad nastaviti da podržava Narodni muzej, ali i sve druge institucije kulture u gradu.

O izložbi „Portret u Umetničkoj zbirci Narodnog muzeja Užice“ govorila je Vesna Aćimović, članica Upravnog odbora Narodnog muzeja, navodeći da izložbu čini 28 portreta iz Umetničke zbirke Narodnog muzeja, koji su organizovani u četiri celine. U prvoj celini je osam portreta Užičana koji su u određenom istorijskom trenutku aktivno učestvovali u društvenom životu Užica, a uradili su ih Dimitrije Posniković i Milan Arsić Daskalo. Celinu pod nazivom „Zarobljenik umetnosti“ čine portreti partizana, narodnih heroja koje je uradio nemački slikar Rudo Švarc, dok je posle Drugog svetskog rata boravio u zarobljeništvu u Užicu. Treća celina su portreti iz opusa užičkog slikara Dragoljuba Vuksanovića, a četvrtu čine portreti koji po vrednosnim karakteristikama, po mišljenju autora Đurića, zavređuju da se nađu na izložbi. To je portret devojke Uroša Predića, „Čiča Obrad“ i portret Zlatiborca Boža Kovačevića i portret Josipa Broza Tita Đorđa Prudnikova.

Po rečima samog autora Marka Đurića, izložba je završna faza njegovog istraživanja kojim se bavio u istoimenom naučnom radu pri sticanju višeg muzejskog zvanja i koji je objavljen u „Užičkom zborniku“.

Ovom prilikom, posetioci su u Narodnom muzeju do ponoći mogli da pogledaju i stalne postavke. Ulaz je bio besplatan kao što će biti i do kraja manifestacije, do 20. maja. Na platou ispred Narodnog muzeja počela je prodaja publikacija po promotivnim cenama, a od 16. do 20. maja planirane su arheološke radionice „Budi i ti arheolog – pronađi i nacrtaj predmet“.

U galerijskom prostoru Jokanovića kuća, 18. maja, kada se obeležava i Međunarodni dan muzeja, biće otvorena izložba „Lica crkvene umetnosti – prepisivači, štampari i kopisti“, autora Katarine Dogandžić Mićunović, višeg kustosa istoričara umetnosti, a 20. maja promocija projekta „Virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe novovaroške čaršije“ u Zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši. I ove godine publika može da učestvuje u nagradnom konkursu „Koja je super MOĆ tvog MUZEJA?” kroz kratku video formu, ne dužu od tri minuta. Klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji  nagrađeni.

Tokom celog perioda trajanja manifestacije „Muzeji za 10“, od 14. do 20. maja, Narodni muzej će raditi od 10 do 20 sati, galerijski prostor Jokanovića kuća, Memorijalni kompleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši – od 10 do 18 sati.

Ostavite odgovor