Pocetna Društvo Autobusi prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom

Autobusi prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom

825
0
Podelite

Za potrebe javnog prevoza u Užice su stigli novi niskopodni autobusi koje mogu koristiti osobe sa invaliditetom, stare osobe i majke sa kolicima za decu.

Povodom akcije “Pravila lepog ponašanja prema osobama sa invaliditetom u javnom prevozu” i u okviru saradnje Udruženja građana “Sloga”, Osnovne škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić i “Bečej prevoza” na Autobuskoj stanici u Užicu postavljeni su posteri sa ovim pravilima koji se nalaze i u autobusima.

-Povod za sve to je anketa u kojoj su Užičani rekli da nisu upoznati sa pravilima lepog ponašanja prema osobama sa invaliditetom. Takođe zalaganjem Udruženja građana “Sloga” uspelo se i u nabavci autobusa koje pored osoba sa invaliditetom mogu koristiti i stare osobe i majke sa kolicima – rekla je Tatjana Aleksić iz UG “Sloga” i dodala da je Autobuska stanica Užice prva autobuska stanica u Srbiji koja je postavila pravila lepog ponašanja prema osobama sa invaliditetom u javnom prevozu.

Aleksić je pojasnila da je veoma bitno da pomognemo osobi oštećenog vida kada uđe u prevoz kako bi prevazišla prepreke u tom prostoru. Recimo kako da joj pokažemo gde je sedište i to jednostavnim stavljanjem njene ruke na sedište kako bi sama mogla da sedne.

Direktor Dragan Marjanović kaže da je “Bečej prevoz” nabavio pet ovakvih autobusa koji su prošli sve tehničke preglede i od 16. maja redovno saobraćaju u užičkom gradskom prevozu.

-U planu je nabavka još pet do deset autobusa u periodu kada još nije rešeno snabdevanje vozila komprimovanim gasom. Vozila punimo u Čačku gde je najbliža stanica na gas i povećani su troškovi zbog “prazne vožnje”. Ekonomska računica u ovom trenutku nije bitna, već da poboljšamo našu uslugu, pogotovo što su vozila prilagođena osobama sa invaliditetom – kaže Marjanović i uputio reči zahvalnosti UG “Sloga” i školi kao pokretačima akcije koja doprinosi poboljšanju ophođenja osoba sa inveliditetom. On je istakao da će za sve autobuse na gas “Bečej prevoza” najbolje biti kada dođe do trajnog rešenja snabdevanja vozila gasom, a to je kupovina parcele u Sevojnu na kojoj ćemo investirati pumpu na gas i dugoročno rešiti problem.

-Pokušaćemo sa buster stanicom punimo vozila gasom kako ne bismo odlazili u Čačak, a u proceduri smo kupovine lokacije na kojoj ćemo praviti pumpu na gas. Rok “Bečej prevozu” jeste dve godine da reši problem sa gasom. Predali smo zahtev za lokacijske uslove na parceli u Sevojnu i ostaje da Grad oglasi lokaciju za prodaju i zatražimo priključak na struju, vodu i priključak na gas “Srbija gasa” – navodi Marjanović koji dodaje da u slučaju “Bečej prevoza” vozila nisu sporna, odnosno da vozni park bude obnovljen i sva vozila na gas.

U užičkom javnom prevozu trenutno saobraća 18 autobusa u gradskom i prigradskom prevozu i 6 minibuseva. U ovom preduzeću kažu da svi autobusi koji budu nabavljani će biti na gas i da će u narednom periodu i prilaze stanici prilagoditi potrebama osoba sa invaliditetom.

-Niskopodni autobusi se razlikuju od standardnih i po tome što imaju automatsku rampu za invalide i ona se automatski izvlači iz ležišta, naslanja na trotoar tako da lica u kolicima i majke sa dečjim kolicima mogu lagano da uđu u autobus bez problema. U unutrašnjosti autobusa postoji prostor za invalide koji je rezervisan za njih sa držačima koji mogu da koriste za prevoz – objašnjava Marjanović.

Poruka direktora škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag. V Matić” Zorice Vesović jeste da su osobe sa invaliditetom “ljudi koji žive sa nama, a ne pored nas” i da je važno da budu uključeni u sve segmente društva.

– Toliko smo humaniji i bolji koliko su osobe sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju prihvaćeni u društvu – rekla je Vesović i dodala da je škola podržala ovu edukativnu akciju zato što moramo senzibilitovati javnost za probleme ovih osoba.