Pocetna Društvo Poziv za ugradnju solarnih panela

Poziv za ugradnju solarnih panela

1168
0
Podelite

Subvencija po jednom kilovatu je 70.000 dinara, što znači da će za svih šest kilovata, ukupna subvencija iznosti 420.000 dinara, što je skoro polovina ukupne vrednosti cele investicije

Grad Užice je 6. juna raspisao javni poziv za fizička lica da konkurišu za subvencije za ugradnju solarnih panela na svojim porodičnim kućama do maksimalne snage od šest kilovata. Javni poziv će trajati do 30. juna. Subvencija po jednom kilovatu je 70.000 dinara, što znači da će za svih šest kilovata ukupna subvencija iznosti 420.000 dinara, što je skoro polovina ukupne vrednosti cele investicije. Ukupan iznos opredeljen za ovu subvenciju od strane Grada Užica i Ministarstva je četiri miliona dinara.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam ističe:

-Svi naši sugrađani koji su u prethodnom periodu koristili neke od mera energetske efikasnosti imaće pravo da konkurišu i za ovu subvenciju, osim onih koji su u prethodne dve godine potpisali ugovor za bilo koju meru energetske sanacije, a od njega odustali.
Sva potrebna dokumentacija i informacije za ovaj javni poziv nalazi se na sajtu Grada Užica i na oglasnoj tabli, a dokumentaciju zainteresovani mogu preuzeti na portirnici Grada Užica, u Gradskoj opštini Sevojno ili sa sajta Grada. Detaljne informacije mogu se dobiti kroz direktan razgovor u Odeljenju za zaštitu životne sredine četvrtkom i petkom od 10 do 11 časova ili svakog radnog dana putem telefona na broj 592-421.

Uslovi da građani mogu da učestvuju u ovom projektu su, prema rečima Nade Jovičić, da imaju ubeleženu potrošnju od 30 kilovat časova na električnom brojilu čiji su vlasnik, da su vlasnici objekta koji je legalizovan. Kao i svi javni pozivi i ovaj će biti realizovan u saradnji sa privrednim subjektima koji su licencirani za sprovođenje ove subvencije, a lista tih privrednih subjekata nalazi se na sajtu Grada Užice.

Grad Užice prvi put subvencioniše ugradnju solarnih panela. Nada Jovičić je podsetila da je krajem prošle godine Grad sa Ministarstvom rudarstva i energetike, potpisao ugovor za sprovođenje ove mere subvencionisanja sanacije porodičnih kuća u cilju proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe. Procedure za sprovođenje počele su još u novembru i sada su se stekli uslovi da javni poziv bude raspisan.

-Ovo je sada pilot projekat, a očekujemo da on bude nastavljen i naredne godine- istakla je Nada Jovičić.