Pocetna Društvo Edukativni čas primarne selekcije otpada

Edukativni čas primarne selekcije otpada

754
0
Podelite

Učenici su na edukativnom času naučili kako da pravilno selektuju otpad, a odgovarali su i na pitanja o životnoj sredini

Poslednjih godina u Gradu Užicu posebna pažnja posvećuje se primarnoj selekciji otpada. Ovaj posao zahteva učešće komunalnih preduzeća ali pre svega, pojedinaca koji stvaraju otpad.

Primarnu selekciju otpada odnosno razvrstavanje otpada najbolje je sprovoditi na mestu nastanka bilo da je u domaćinstvu, školi ili u gradu. Oblast zaštite životne sredine zahteva učešće kompletnog društva kako bi se unapredio način života, ali i zdravlje stanovništva.

Grad Užice se kao i mnogi drugi gradovi u zemlji i svetu poslednjih decenija suočava sa velikim izazovima u pogledu kvaliteta vazduha, zaštite vode i zemljišta, održavanja biodiverziteta… Ipak, brojne su aktivnosti koje se preduzimaju, a jedna od najvažnijih koja će obeležiti ovu godinu je pravilno upravljanje otpadom.

-Od 2013. godine Grad Užice kroz projekte prekogranične saradnje sa Tuzlom dobio je kante i kontejnere koje smo rasporedili po osnovnim i srednjim školama, svesni da je veoma važna edukacija najmlađih. Upravo zbog toga imamo aktivnosti posvećene primarnoj selekciji- rekla je Nada Jovičić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam.

Povodom obeležavanja 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine Grad Užice i JKP „Duboko“ organizovali su u saradnji sa Osnovnom školom“Dušan Jerković” edukativni čas na temu primarne selekcije otpada. I ne samo tog dana nego cele godine potrebno je ukazivati sugrađanima na sve aktivnosti kojima čovek može da ugrozi životnu sredinu, ali i na aktivnosti koje će da unaprede životnu sredinu.

Osnovna škola „Dušan Jerković već je prepoznata po redovnim akcijama u oblasti zaštite životne sredine koje realizuje u saradnji sa učenicima i njihovim roditeljima.

-Razvijamo svest o zaštiti životne sredine i o značaju reciklaže i primarnoj selekciji otpada. U školi je od pre dve godine imamo Eko kutak koji je formiran simbolično na Dan planete zemlje 22. aprila i aktivan je tokom cele godine. U kutijama selektujemo otpad i trudimo se da naučimo i decu da to rade svakodnevno. Roditelji, komšije, okolina, svi koji znaju za tu našu akciju često dolaze u školu i donose otpad za reciklažu, uglavnom novine i plastiku-objasnila je Mirjana Maksimović, direktorka Osnovne škole „Dušan Jerković“.

Tim iz JKP “Duboko” održao je radionicu za najmlađe sa ciljem da im predoči važnost razdvajanja otpada. Učenici su dobili štampani materijal prilagođen njihovom uzrastu, ali i banane i sokove, kako bi otpad razvrstavali u kante sa naznačenim nalepnicima. Jelena Stojković iz JKP „Duboko“ rekla je da su na flajerima precizno navedeni podaci za odlaganje otpada u određene kontejnere.

-Decu smo upoznale sa bojom posuda, vrstom otpada i sve to kroz edukativnu radionicu. radionicu. Oni su nagrađeni bananom i sokom tako da su taj otpad odmah mogli da razvrstaju i ubace u odgovarajući kontejner, istakla je Stojković.

Učenici su na edukativnom času naučili kako da pravilno selektuju otpad, a odgovarali su i na pitanja o životnoj sredini, navodeći da ona pripada svima.

Andrej Zdravković, učenik prvog razreda kaže da -kada sam negde na livadi, kada nešto jedem ili grickam, uvek bacim papirić u kantu za reciklažu zato što neću da zagađujem prirodu-.

Nikolina Slović kaže- ne volim kada vidim da neko baca smeće tamo gde ne treba. Ja bacam smeće u kantu i volim da je priroda skroz čista da bi životinje imali mesta gde da žive-.

Andrija Saratlija dodaje da – zaštita životne sredine je važna da bismo očuvali životinje, drveće i prirodu. Bacam smeće u kantu i ne bacam po travi-.

Direktorka škole Maksimović najavljuje i nove akcije sa decom jer kontinuirano rade zato što pokazuju veliko interesovanje za selekciju i reciklažu otpada u školi.

Projekat „Svi zajedno“ sufinansira Grad Užice u okviru konkursa u oblasti javnog informisanja.

Stavovi izneti u datom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.