Pocetna Društvo Novo – Pedagogija na Pedagoškom fakultetu

Novo – Pedagogija na Pedagoškom fakultetu

1060
0
Podelite

Za upis u prvu godinu Pedagogije i Trenera u sportu besplatna je školarina

-Jedan od najvažnijih poslova na Fakultetu je upis nove generacije studenata. Od ove godine Pedagoški fakultet je bogatiji za još jedan studijski program osnovnih akademskih studija za koji smo dobili akreditaciju – Pedagogija. Najvažnije za upis je da se kandidati pripreme za polaganje prijemnog ispita. Za sve zainteresovane kandidate i ove godine smo organizovali besplatnu pripremnu nastavu. A u subotu, 11. juna 2022. godine organizujemo i probni prijemni ispit za upis na sva četiri studijska programa. Svi zainteresovani kandidati mogu još uvek da se prijave za probni prijemni ispit i tako steknu uvid o načinu polaganja i upoznaju se sadržajem prijemnog ispita. Probni prijemni ispit je besplatan. Sve informacije o prijavi i rasporedu za polaganje prijemnog ispita nalaze se i na sajtu Pedagoškog fakulteta- navela je prof.dr Sanja Maričić, prodekan za Nastavu Pedagoškog fakulteta u Užicu.

Kada je prijava za upis, a kada prijemni ispit?

Prijava za upis u prvu godinu studija za sve studijske programe je 22, 23. i 24. juna. Prijavu je moguće izvršiti lično predajom dokumenata u Studentskoj službi fakulteta ili elektronski. Sve informacije o neophodnim dokumentima za prijavu na konkurs za upis nalaze se na sajtu Fakulteta u okviru Konkursa koji je raspisan.
Prijemni ispit je zakazan za 30. jun 2022. godine. Imajući u vidu da veliki broj studenata, koji konkurišu za upis na neki od studijskih programa, dolazi iz gradova iz okruženja, prijemni ispit smo organizovali u toku jednog dana prema satnici koja je određena Konkursom.

Koliko će studenata biti upisano na prvu godinu studija?

U prvu godinu studija na Pedagoškom fakultetu upisujemo ukupno 220 studenata, od čega 120 studenata na teret budžeta Republike Srbije i 100 samofinansirajućih studenata. Kandidate upisujemo na četiri studijska programa: Učitelj (240 ESPB) – 94, Vaspitač (240 ESPB) – 66, Pedagogija (240 ESPB) – 33 i Trener u sportu (180 ESPB) – 27.

Šta je važno za prvu generaciju studenata pedagogije?

Svi studenti koji steknu pravo na upis u prvu godinu studija na studijskom programu Pedagogija oslobođeni su plaćanja školarine. Time želimo da promovišemo upis na ovaj studijski program. Mi smo spremni za prvu generaciju studenata. U prethodnom periodu dosta smo radili i na stvaranju materijalnih, ali i kadrovskih uslova za što bolju realizaciju studijskog programa. Studentima je dostupna literatura za učenje i pripremu ispita, učiće i studiraće u potpuno novom, renoviranom i opremljenom prostoru.

Šta biste izdvojili za studijske programe?

Svi studijski programi koncipirani su na bazi aktuelne teorije i prakse nauke kojoj pripadaju. Poslednjom akreditacijom oni su znatno obogaćeni sadržajima prateći sve savremene trendove na planu obrazovanja. Programi su kvalitetni, savremeni, usaglašeni sa programima u inostranstvu i omogućavaju međunarodnu razmenu unutar srodnih fakulteta, ali i nastavak studija na nekom od univeziteta u inostranstvu. Posebnost naših studijskih programa je široko obrazovanje koje studenti u okviru njih stiču.
Fakultet je poslednjih godina dosta ulagao u stvaranje što boljih materijalnih uslova za studiranje. Sve učionice su opremljene novim nameštajem i opremom. Posebno smo ulagali u stvaranje uslova za realizaciju studijskog programa Trener u sportu kroz nabavku opreme. Nabavljena je značajna opremu koja se koristi za razna merenja i dijagnostiku u oblasti sporta. Ona nam služi za obrazovanje studenata za merenja i dijagnostiku, a pored toga naš cilj je da sa sportskim klubovima i organizacijama ostvarimo što bolju saradnju u oblasti sporta i doprinesemo unapređivanju sportskog treninga u Gradu Užicu i okruženju.
Na kraju želim da istaknem da izborom jednog od zanimanja učitelj, vaspitač, pedagog ili trener u sportu pravi se izbor zanimanja koje se smatra ulaganjem u zanimanje budućnosti.

Za koje studijske programe su studenti najviše zainteresovani?

Ove godine najveće interesovanje za pripremnu nastavu je za upis na studijski program Pedagogija i Vaspitač. Od svih prethodnih godina ove godine smo imali i najveći broj kandidata koji su pohađali pripremnu nastavu. Interesovanje postoji i za studijski program Trener u sportu, za koji su svi studenti koji upišu prvu godinu studija oslobođeni plaćanja školarine.

Pored osnovnih studenti mogu da nastave školovanje na master i doktorskim studijama, a koliko ima mesta i na programima obrazovanja i stručnog osposobljavanja?

Pedagoški fakultet ima u ponudi dva studijska programa master akademskih studija: Master učitelj i Master vaspitač i jedan program doktorskih akademskih studija Doktor nauka – Metodika nastave. Konkursi za upis na ove studijske programe su u septembru mesecu. Pored toga na Fakultetu se realizuju i programi celoživotnog obrazovanja: Program 36 ESPB – Program pedagoško-psihološko-metodičkog obrazovanja nastavnika, zatim Program obrazovanja učitelja za izvođenje nastave iz informatike i računarstva i program, prekvalifikacije za učitelje i vaspitače. Upisi na ove programe su, takođe, u septembru mesecu.

Šta biste još od aktivnosti izdvojili na fakultetu?

Poslednja aktivnost koja je na Pedagoškom fakultetu uspešno realizovana je izrada i dobijanje dozvole za realizaciju kratkog programa studija ”Učenje i aktivni odmor”. Kratki program studija je novina u obrazovnom sistemu Republike Srbije. Reč je programu koji Fakultet nudi polaznicima u cilju sticanja znanja i razvijanja kompetencija, u kratkom vremenskom periodu, za obuku animatora i rekreatora za rad u hotelima, odmaralištima, kampovima za decu i drugo.

Program je obima 30 ESPB i traje tri meseca. Sve aktivnosti u realizaciji studijskog programa realizuju se vikendima u terminima koji odgovaraju polaznicima. Polaznici kratkog programa studija će na osnovu stečenih znanja i razvijenih kompetencija biti osposobljeni za planiranje, organizovanje i realizaciju različitih vidova aktivnog odmora dece i odraslih, realizaciju sportsko-rekreativnih aktivnosti sa decom i odraslima na otvorenom i zatvorenom prostoru. Pravo upisa na kratki program studija ”Učenje i aktivni odmor” imaju svi svršeni srednjoškolci, studenti i lica sa završenim visokim obrazovanjem, koja žele dodatno da se osposobe za ovaj posao. Sve informacije o programu i upisu nalaze se na sajtu fakulteta, zaključila je prodekan Maričić.

STUDIJSKI PROGRAMI

-Studijski program Učitelj je jedinstven i razlikuje se od drugih studijskih programa u zemlji po tome što studentima nudi mogućnost da kroz izborne predmete steknu kompetencije koje im omogućavaju da izvode nastavu iz Informatike i računarstva, Srpskog jezika, Matematike, Muzičke kulture, Fizičkog vaspitanja i Likovne kulture u starijim razredima osnovne škole. Ako imamo u vidu činjenicu da su nastavnici za pojedina od nabrojanih predmeta deficitaran kadar, to daje veće mogućnosti za zapošljavanje naših studenata.

Studijski program Vaspitač i posao vaspitača je posebno aktualizovan poslednjih godina, kada se javljaju sve veće ideje na planu ulaganja u predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Upravo su i ideje Republike Srbije usmerene na ulaganja i težnje u dostupnost ovog nivoa vaspitanja i obrazovanja i da što veći broj dece bude obuhvaćen predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Program koji se realizuje na našem fakultetu predstavlja savremen program, koncipiran na temeljima savremenih ideja vaspitanja dece predškolskog uzrasta, ali i otvoren ka specifičnostima rada sa sa decom ovog uzrasta. Studenti kroz četiri godine studija, a kasnije i kroz master studije stiču i razvijaju kompetencije neophodne za rad sa decom predškolskog uzrasta, uvažavajući njihove socijalne, društvene, ali i individualne različitosti. Fokus u studijskom programu je upoznavanje svih osobenosti deteta predškolskog uzrasta, savremenih pristupa vaspitanja i obrazovanja i osposobljavanje studenata da na bazi praćenje razvojnih karakteristika odaberu najbolje pristupe i strategije kako bi svako dete postiglo optimalan nivo razvoja u skladu sa svojim sposobnostima.

Studijski program Pedagogija je nov program na našem fakultetu. Ovaj studijski program nudi obrazovanje podagoga na savremenim naučnim temeljima i neposrednom praktičnom radu kroz profesionalnu praksu. Posao pedagoga naročito je značajan, jer ima široko polje delovanja. To mogu biti predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad, domovi zdravlja i druge institucije. Pedagozi mogu raditi i u okviru brojnih institucionalnih centara koji se bave usavršavnjem prosvetnih radnika, ali i mogu samostalno pružati usloge izdelokruga svog rada.

Na studijskom programu Trener u sportu ove godine završava prva generacija studenta. Kada pogledamo njih veoma smo zadovoljni. Pre tri godine ovaj studijski program je za sve bio veliki izazov koji nas je ohrabrio da ulažemo u njega i da stvaramo uslove za realizaciju nastave i da pažljivo biramo kadar koji će realizovati nastavu na ovom studijskom programu. U tome su nam u najvećoj meri pomogli nastavnici sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša, koji realizuju veliki broja studijskih predmeta na ovom programu. Njihovo znanje i iskustvo nam je pomoglo da studenti razviju kompetencije za rad u oblasti sporta i rekreacije- istakla je prof.dr Sanja Maričić, prodekan za nastavu.