Pocetna Društvo Krv je lek koji ne možemo nabaviti u apoteci

Krv je lek koji ne možemo nabaviti u apoteci

694
0
Podelite

U Zlatiborskom okrugu ima oko 35 hiljada dobrovoljnih davalaca krvi kojima je upućena zahvalnost za humanost

Povodom 14. juna Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi predstavnici Grada Užica priredili su prijem i uručili prigodne poklone višestrukim davaocima i onima koji su se nedavno uključili u ovu humanu misiju. Pored njih nagrađeni su i učesnici likovnog i literarnog konkursa na temu “Krv život znači” koji je raspisao Crveni krst Užice. gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević uručila je prigodne poklone.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica podsetila je da su krv i njeni produkti jedini lek u mnogobrojnim situacijama i da je veoma važno da je ima dovoljno u zdravstvenom sistemu.

-Ima je, ali zahvaljujući vama dobrovoljnim davaocima krvi. Vama koji dajući svoju krv ne pitate ni kada, ni kome, ni zašto. U ovom danu koji je posvećen ljudima dobre volje i velikog srca još jednom upućujemo veliko hvala u ime svih onih kojima ste pomogli, produžili ili spasili život. Hvala i svima koji su zaslužni za organizaciju mnogobrojnih akcija dobrovoljnog davanja krvi i funkcionisanje naše transfuzije. Želim vam dobro zdravlje i još mnogo humanih akcija-naglasila je gradonačelnica.

Dr Marija Perišić Božić, načelnica Službe transfuzije Opšte bolnice Užice zahvalila se predstavnicima Grada na prijemu i dobrovoljnim davaocima kojih je oko 35 hiljada u Zlatiborskom okrugu.

-Krv je jedini prirodni lek koji ne možemo nabaviti u apoteci, možemo ga samo dobiti od dobrovoljnih davalaca krvi koji svojom bezrezervnom humanošću pomažu da nastavimo i da osvežimo život. Zahvaljujem u ime pacijenta na humanosti svim našim davaocima u okrugu, koji nam omogućavaju da imamo optimalne rezereve krvi za sve bolnice našeg okruga, kao i svim ljudima i organizacijama koje učestvuju u mnogobrojnim akcijama-naglasila je dr Perišič Božić.

Predsednik Gradskog odbora Crvenog krsta Užice Slobodan Ljubičić rekao je da će Užice i dalje na mapi davalaštva u Srbiji biti na prvom mestu kao i do sada. To je rezultat rada organizacije koja je po mnogo čemu na prvom mestu u našoj zemlji ali i šire.

“Ono po čemu je ova organizacija poznata i kod nas i u svetu je produkcija i snimanje igranih filmovima. Mnoge oraganizacije Crvenog krsta iz celog sveta su dolazile ovde, ne verujući šta jedna organizacija može da uradi. Uspeli smo da okupimo impozantan broj ljudi koji su spremni da drugome spasu život dajući svoju krv-naveo je Ljubičić.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi Gradski odbor Crvenog krsta Užice raspisao je likovni i literarni konkurs pod nazivom “Krv život znači”, a za najbolje radove nagrađeni su učenici osnovnih i srednjih škola.

Bojana Blagojević, anestetičar 25 puta dala krv

-Imam nultu negativnu krvnu grupui iako sam do sada dala krv 25 puta nameravam da to činim i ubuduće. Smatram da je to nešto najhumanije ne samo zbog posla koji obavljam, suštinski osećam da je to ispravno, mali deo i jedan od načina kako mogu da pomognem. Retka mi je krvna grupa i smatram da to ima još veći značaj jer moju krv mogu svi da primaju. Kolege i ja radimo u operacionoj sali i mi smo i najviše u kontaktu sa krvnim derivatima koji se ljudima isporučuju i radujem se ako je moja krv nekome spasila život-istakla je Bojana.

Aleksandra Bondžulić, učenica Umetničke škole iz ekipe nagrađenog filma „Krv život znači“

-Zahvalila bih se svima koji su učestvovali u našem zajedničkom video radu. Na filmu smo radili 15 dana. Naš film je umetnički performans koji predstavlja dobrovoljno davanje krvi kroz davanje nekih drugih predmeta i stvari. Film traje tri minuta-navela je Aleksandra.