Pocetna Kultura Ala je lep ovaj svet

Ala je lep ovaj svet

358
0
Podelite

U galeriji „Reflektor“ u prostoru nekadašnje kasarne u Krčagovu, u četvrtak, 30. juna, otvorena je izložba „Ala je lep ovaj svet“ Aleksandre Pjanić i Jovana Vorotovića
Koristeći dečiju pesmu kao lajtmotiv, autori se trude da na satiričan način opišu vremenski trenutak u kojem se nalazimo, navodi se u propratnom materijalu za izložbu.

„Posmatrače ove izložbe stavljaju u poziciju deteta koje naivno posmatra svet oko sebe. Sam naziv izložbe je dvosmislen i može se odnositi na stanje današnjeg trenutka koji je često kontradiktoran. U isto vreme civilizacijski, naučno, društveno i u svakom smislu na vrhuncu, a ujedno (pred) apokaliptični trenutak koji plaća cenu razvoja i u kom se lako može predvideti scenario sa ne baš sretnim krajem. Upravo nam umetnost pruža priliku da se odvojimo od stvarnosti, da je reinterpretiramo, i da promislimo način na koji posmatramo društvo u celini. U skladu sa nazivom i sami radovi su tu da pomire banalnosti masovnih medija koje dominiraju našom svakodnevnicom sa nečim što tradicionalno smatramo visokom umetnošću. U tom pokušaju pristup je namerno naivan, tema je obrađena na jedan skoro scenografski način, tako da prostor galerije pretvara u mikro svet, bajkovit, prost i kičast.“

Aleksandra Pjanić (1993) je rođena u Beogradu. Završila je srednju školu „Tehnoart“ Beograd, smer konzervator kulturnih dobara.

Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu upisuje 2013, smer slikarstvo u klasi docenta Simonide Rajčević. Osnovne i master akademske studije završava na istom fakultetu 2018. godine u klasi profesora Dimitrija Pecića. Od 2018. član ULUSa.

Jovan Vorotović (1992) rođen je na Cetinju. Osnovne i master akademske studije završio 2017/ 2018. godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darije Kačić. Trenutno pohađa doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod prof. Vesne Knežević, smer slikarstvo. Od 2018. član ULUCG.

Ostavite odgovor