Pocetna Kultura Zaštita i konzervacija vojničke torbice

Zaštita i konzervacija vojničke torbice

1189
0
Podelite

Pod pretpostavkom da je služila u vojničke svrhe, namena torbice nije poznata, ali je pažljivim procesom, konzervator-restaurator spasio je predet od bržeg propadanja

Istorijska zbirka Narodnog muzeja u Užicu poseduje izvestan broj vojničkih torbica. Pošto je konzervator uradio kompletnu konzervaciju i zaštitu na njima, želeli bismo da upoznamo čitaoce nešto više o tom celokupnom procesu. Među sačuvanim torbicama, neke su izrađene od čvrstog platna, dok ih je veći broj od kože. U izradi torbica korišćeni su elementi od metala, debljeg konca i dr.

Izdvojena je jedna torbica urađena od deblje teleće kože, crne boje. Njena osobenost je to što je koža ukrašena ornamentima tehnikom utiskivanja. Konkretna namena ove torbice nije poznata, mada se pretpostavlja da je služila u vojničke svrhe.

Prilikom preuzimanja konzervator-restaurator je najpre izvršio potrebne početne radove, kao što je fotografisanje, kako cele torbice tako i njenih detalja. Pored toga upisani su svi potrebni podaci o njenom stanju, načinu tretmana koji su se morali preduzeti. Osnovna pravila koja konzervator-restaurator treba da poštuje jesu adekvatni procesi i metodologija rada, što je i sprovedeno.

Većini čitalaca ovih redova je poznato da koža tokom starenja gubi na svojoj elastičnosti i kompatibilnosti. Zato je osnovni zadatak konzervatora bio da se usredsredi na tu problematiku. Pre svega valja istaći da je prvi u redu tretmana bilo čišćenje, kako kože, tako i metalnih delova. Pošto se te metode rade suvim i polusuvim tretmanom , uključuje se i obaveza čuvanja osnovne boje kože. Tretman zaštite i vraćanja izvesne elastičnosti kože je iziskivao duži vremenski period. Istovremeno je posvećena pažnja i metalnim delovima koji se nalaze u sklopu kože. Nakon njihovog čišćenja od korozije usledila je završna zaštita.

Navedenim tretmanima uspešno je odstranjen svaki mogući rizik od bržeg propadanja koji bi se sigurno desio, jer je koža organska materija i sklona je bržem propadanju. Ovim smo obezbedili zaštitu i produžili vek trajanja ovog muzejskog predmeta.

Mira Ćuković
konzervator-restaurator