Pocetna Društvo „Bambi“ u Arhivu

„Bambi“ u Arhivu

666
0
Podelite

Pripremna predškolska grupa dece iz vrtića „Bambi“ nedavno je posetila Istorijski arhiv Užice, sa svojim vaspitačicama Aleksandrom Mićević i Ružicom Šikanja

Predškolci su primljeni u izložbeni salon, gde su prvo upoznati sa osnovnom delatnošću Arhiva. Potom su im, uz prigodnu priču, pokazane arhivalije iz 19. i 20. veka¬: dokumenta, fotografije, plakate, razglednice i čestitke, pisma pisana krasnopisom, karta škola u Drinskoj banovini, crkvene matične knjige, najmanja i najveća knjiga iz arhivskih fondova. Predstavljen im je i najstariji originalni dokument koji se čuva u Arhivu, sastavljen na osmanskom jeziku arapskim pismom 1810. godine. Zatim su posetili depoe u kojima se čuva arhivska građa, čitaonicu i biblioteku Arhiva, i spustili se u hol u kome je izložen faksimil najstarijeg poznatog dokumenta u kome se pominje Užice, nastalog u Dubrovniku 1329. godine.

Predškolci su pokazali interesovanje za ono što su videli i čuli tokom jednočasovnog boravka u Arhivu, što se potvrdilo i kroz pitanja koja su postavljali arhivskim radnicima. Posebno zanimljiva bila su ona koja su se ticala razloga čuvanja i metoda preuzimanja dokumentacije, pamćenja raporeda arhivskih fondova i načina konzerviranja starih crkvenih knjiga.

Edukativno druženje sa predškolcima iz vrtića „Bambi“ osmislili su i realizovali Zorica Arnautović, dr Aleksandar Savić i Milomir Maksimović.

Milomir Maksimović, Istorijski arhiv