Pocetna Društvo Užice: Obeležen Dan ustanka 7. jul  

Užice: Obeležen Dan ustanka 7. jul  

707
0
Podelite

Na Partizanskom groblju na Dovarju položeni su venci i odata počast povodom 81. godišnjice ustanka naroda Srbije u Drugom svestskom ratu.

Posle 7. jula 1941. godine kada je u Beloj Crkvi pukla prva ustanička puška i simbolično najavila početak  otpora srpskog naroda okupatoru usledile su duge i teške godine borbe za slobodu.

– Svojim prisustvom i odavanjem počasti herojima dajemo skroman doprinos veličanstvenoj antifašističkoj borbi našeg naroda, koja je u četvorogodišnjoj borbi dao nemerljiv doprinos slamanju  anticivilizacijske nemani širom Srbije. Ogroman doprinos slamanju fašizma dali su i borci iz Užica i užičkog kraja. Zato mi borci i njihovi potomci, kao i svi naši građani treba da budemo ponosni, što smo za razliku od drugih, bili u prvim redovima sa svim antifašističkim snagama širom Evrope i sveta u odbrani temeljnih vrednosti antifašizma – rekao je Vojin Mrđa, ispred užičkog SUBNOR-a.

Pre 77 godina,  pobeđeno je najveće zlo koje se pojavilo u 20 veku – fašizam  rečeno je prilikom obeležavanja Dana ustanka na Dovarju.

– U borbama protiv okupatora na početku rata, u našem kraju, poginulo je 229 boraca, sahranjenih u ovoj zajedničkoj grobnici,među kojima su i narodni heroji: Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Željo Đurić, Dušan Jerković, Milan Mijalković-Čiča i Bogdan Kapelan. Tu je bio sahranjen i narodni heroj Isidor Baruh do prenošenja posmrtnih ostataka u porodičnu grobnicu u Beograd. Prilika je i naša obaveza da i dalje negujemo sećanja na herojska dela učesnika NOR-a u borbi protiv fašizma, zajedno sa ostalim antifašističkim snagama sveta – rekao je Mrđa u obraćanju povodom značajnog datuma srpske istorije.

– Naša je obaveza da generacije koje dolaze podsećamo na važne događaje u istoriji našeg naroda, da evociramo uspomene na herojsku borbu i stradanja ljudi koji su sledili osećaj dužnosti da se kućni prag i ljudsko dostojanstvo moraju braniti i životom – rekao je Ratko Trmčić, gradski većnik za socijalna pitanja. Trmčić je doda da   negovanjem sećanja na hrabre ljude i sve žrtve Drugog svetskog rata pokazujemo da njihovo žrtvovanje nije bilo uzaludno.

Na spomen-ploču na Partizanskom groblju vence su položile delegacija grada Užica, Saveza boraca NOR-a Užice, Gradske opštine Sevojno, – Udruženje boraca gradske opštine Sevojno, Udruženje veterana Užice,  Udruženje veterana Čajetina,  Udruženje potomaka „Major Kosta Todorović“ Užice,  Udruženje vojnih penzionera Užice,  Socijalističke partija Srbije Užice, Srpske napredne stranke Užice i PUPS-a.