Pocetna Društvo Novo radno vreme  tvrđave “Stari grad”  

Novo radno vreme  tvrđave “Stari grad”  

1071
0
Podelite

Od subote 9. jula novo radno vreme tvrđave “Stari grad” biće od 15 do 20 časova. Tvrđava je otvorena za posetioce vikendom, kao i svim radnim danima osim utorka.

Zamenik gradonačelnika Užica, Dragoljub Stojadinović podsetio je na značajna ulaganja u “Stari grad”  i rekao da je on turistički adut Užica. Tvrđavu je za mesec dana posetilo preko 1600 turista.

-Tvrđava je jedan od simbola našeg grada i naš veliki turistički adut. Pre par godina je započeta rekonstrukcija i konzervacija gornjeg, donjeg i srednjeg grada. Na gornjem gradu iz temelja je sazidana kula  po uzoru na njen izgled iz 18. veka, obnovljena citadela sa platoom, obnovljeni austrijski kazamati – podsetio je Stojadinović koji je dodao da je u obnovu do sada uloženo uz pomoć države 45 miliona dinara preko Ministarstava. Američka ambasada kroz Fond za obnovu kulturne baštine pomogla je sa 8 miliona  i Grad Užice uložio  16 miliona dinara.

Prva faza obnove je završena, a do kraja godine prema Stojadinoviću predviđen je završetak vidikovca na srednjem gradu, a u završnici je i projekat vodene kule.   Zamenik gradonačelnika dodaje da će atrakcija biti i most koji će spojiti magistralu i tvrđavu Nikole Altomanovića.

Turistički vodič,  Turističke organizacije Užice, Mira Čančarević ističe da je tvrđavu od otvaranja kapija tokom proteklog meseca posetilo preko 1600 turista uglavnom stranaca uz očekivanje da će poseta biti još veća tokom letnje sezone.

Radno vreme tvrđave je do sada bilo od 10 do 16 časova, ali uskoro dolazi do promene i od subote 9. jula radimo od 15 do 20 časova kako bi radno vreme uskladili sa potrebama turista i velikih vrućina tokom leta – kaže mladi vodič koji turistima prezentuje istorijat Starog grada, informacije o nastanku tvrđave u drugoj polovini 14. veka i svim istorijskim razdobljima koji su usledili snakon toga. Panorama grada Užica sa “Starog grada” , posebno sa trećeg nivoa kule je jedna od najlepših i idealno mesto za fotografisanje što posetioci ne propuštaju.