Pocetna Društvo Počela izgradnja vrtića na Carini

Počela izgradnja vrtića na Carini

682
0
Podelite

Postavljanjem kamena temeljca započeli su radovi na izradnji novog vrtića na Carini pored Gradskog bazena. Investitor je Grad Užice koji izdvojio je 50 miliona dinara za prvu fazu, a rok za njen završetak je 120 dana. Projektant novog vrtića je „Arhimis“iz Užica a izvođač radova je beogradsko preduzeće „Stim Gradnja“. U planu je da vrtić kompletno bude završen i opremljen naredne godine, a do septembra ove godine biće prošireni kapaciteti adaptacijom prostora u Kulturnom centru u Sevojnu, Studentskom domu u Krčagovu i Osnovnoj školi Dušan Jerković“ za 70 od oko 400 dece koliko je na „listi čekanja“ za upis ove godine.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević rekla je da posle svih završenih pripremnih radova koji se odnose na izradu projekta, prateću dokumentaciju, izdavanje dozvola i radova na samom terenu polaganjem kamena temeljca započela je izgradnja novog vrtića na Carini.

-Učinili smo sve da pronađemo lokaciju, uradimo projekat i obezbedili smo 50 miliona dinara u budžetu za prvu fazu radova. Ako bude sve po planu u toku sledeće godine obezbedićemo sredstva za drugu fazu odnosno unutrašnje radove i za opremanje ovog objekta-istakla je dr Raković Radivojević.

Problem je što je oko 400 dece je na „listi čekanja“ i sada se radi na rešenjima za proširenje kapaciteta. Za tu namenu biće adaptirani prostori u Gradskoj opštini Sevojno u okviru Kulturnog centra, drugi je u sklopu Studentskog centra  u Krčagovu, kao i u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“.

-Ovo ćemo uraditi što pre kako bismo u septembru upisali decu u vrtić. Na ovaj način proširenjem kapaciteta predškolska grupa će biti u adaprtiranom prostoru, kako bi bilo dovoljno mesta za druge grupe u postojećim vrtićima. Igradnjom novog objekta i proširenjem kapaciteta sve radimo sa ciljem da svako dete ima mesto u vrtiću-zaključila je gradonačelnica Raković Radivojević.

Direktorka Predškolske ustanove Užice Veselinka Jovanović dodala je da se kapaciteti proširuju kako bi se smestio što veći broj dece.

-Izgradnjom ovog objekta mi ćemo dobiti mogućnost prijema još 200 dece, a proširenjem postojećih  kapaciteta moći ćemo da smestimo još oko 70 mališana. Za decu rođenu od 2018, 2019, 2020 i 2021. godište imamo i najveću potrebu za smeštaj u našim objektima. A završetkom adaptiranih prostora do 1.septembra upisaćemo nove korisnike- precizirala je direktorka Jovanović.

Dejan Gloginjić, iz „Stim Gradnje“ Beograd navodi da je realno da se radovi završe u predviđenom roku.

-U toku su radovi na temeljima koji će trajati oko mesec dana, zatim je potrebno po mesec dana da se urade prvi, pa drugi sprat i da se objekat ukrovi-objasnio je Gloginjić.