Pocetna Društvo Plesnivost lista paradajza

Plesnivost lista paradajza

867
0
Podelite

Ukoliko je već došlo do delovanja gljive, Fulvia fulva zaražene delove biljke je neophodno ukloniti zaraženo lišće ili zaražene cele biljke, a potom uraditi tretman. Pri izboru preparata treba voditi računa o karenci

Veliki broj proizvođača ima plastenik na svojoj okućnici i gaje povrće za svoje
potrebe. Plastenici malih dimenzija, gde nema dobrog provetravanja to predstavlja pogodnost za razvoj mnogih bolesti na povrću. Proizvođači su upoznati sa bolestima u tipu plamenjača paradajza, krastavca, paprike, ali o bolest plesnivost lista paradajza malo znaju iako je veoma prisutna u njihovim plastenicima. Bolest izaziva gljiva Fulvia fulva usled čijeg delovanja se smanjuje prinos ove povrtarske kulture. Ova bolest se retko pojavljuje na plodovima i stablu, najčešće napada prvo donje najstarije lišće a potom se širi prema vrhu. Manifestuje na lišću paradajza na kome se javljaju pege u svetlozelenim i žutim nijansama koje imaju nejasne ivice. Na naličju lista dolazi do stvaranja mrke, somotne prevlake, list se uvija, vene i javlja se njegovo prerano opadanje.
Slaba osvetljenost zaštićenog prostora je jedan od uslova koji pogoduju delovanju gljive
Fulvia fulva. Takođe, nedovoljno provetravanje utiče na razvoj bolesti, kao i zaprljana folija ili dug vremenski interval sa oblačnim, tmurnim vremenom. Kada je zaštita od delovanja gljive Fulvia fulva u pitanju, važna je primena preventivnih mera. Biljke ne saditi gusto da ne bi dolazilo do zasenjivanja. Koristiti čistu foliju i održavati čisto staklo. U preventivne mere borbe spadaju još i dezinfekcija supstrata i konstrukcije plastenika, regulacija vlage i temperature, provetravanje objekta, plodored i uklanjanje biljnih ostataka. Kada je zalivanje u pitanju, preporuka je da se ono vrši u ranim jutarnjim časovima, a na samom lišću se ne smeju zadržavati kapljice tečnosti. Ukoliko je već došlo do delovanja gljive, Fulvia fulva zaražene delove biljke je neophodno ukloniti zaraženo lišće ili zaražene cele biljke, a potom uraditi tretman. Pri izboru preparata treba voditi računa o karenci. Tretmane treba obavljati preventivno, pre pojave simptoma i pre faze zrenja. Preporučuje se Cidely top 0,1% (3 dana karenca) i Signum 0,7kg/ha(14 dana karenca). Suzbijanje plamenjače se vrši drugim fungicidima.

Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja