Pocetna Bajina Bašta Asfaltiranje puta Jakalj-Varda

Asfaltiranje puta Jakalj-Varda

1088
0
Podelite

Meštani sa oduševljenjem dočekali početak asfaltiranja pet kilometara puta od Jaklja do Varde

Za opštinu Bajina Bašta nema lepše trenutne vesti od one koja kaže da je 30. jula 2022. godine počelo asfaltiranje puta Jakalj-Varda. Tamošnji meštani to dobro znaju, a za one manje upućene da kažemo da je reč o nastavku puta Kostojevići – Kosjerić čija je gradnja prekinuta pre 30 godina. Tada je ostalo pet kilometara neasfaltiranog puta na području opštine Bajina Bašta i isto toliko na delu opštine Kosjerić. Kosjerićani su svoju deonicu do administrativne granice sa bajinobaštanskom opštnom dovršili pre tri godine. Bajinobaštani to počinju sada.

-Od 1945. godine vlasti su nam obećavale da će put Kostojevići- Varda i dalje prema Kosjeriću biti urađen i osposobljen za saobraćaj. Počinjalo se, zastajkivalo, ponovo pokretalo. Ovo je najradosniji dan u mom životu – kaže jedan od najstarijih Jakljana Dragoslav Tomić (87) čije se dvorište prostire do puta.

NJegove komšije penzioneri, nekadašnji vozač „Rakete“ iz Užica Mirko Stjepanović i poljoprivrednik Rašo Maksimović sa oduševljenjem su dočekali početak asfaltiranja ovih pet kilometara puta od njihovog sela do Varde. Predsednik Mesne zajednice Jakalj Sreten Marković ističe da u tom selu ima 180 domaćinstava sa oko 370 stanovnika. Te cifre su veće ako se uzme u obzir da je dosta onih koji povremeno dolaze na očevinu i dedovinu iz Užica, Kosjerića, Valjeva, Bajine Bašte, Beograda… uglavnom se bave proizvodnjom maline kao i ostali meštani.

Bivši predsednik Mesne zajednice Jakalj, sada zamenik predsednika i odbornik u Skupštini opštine Bajina Bašta, vredni Radomir Maksimović ističe:

-Dugo se čekalo sa završetkom ovog puta. Najnovija inicijativa za asfaltiranje preostalog dela krenula je 2015. godine kada je tadašnji poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije Mladen Lukić, sadašnji aktuelni predsednik Skupštine opštine Bajina Bašta, o tome govorio u državnom parlamentu. U akciju se uključio i tadašnji predsednik opštine Radomir Filipović tražeći pomoć od ministarstva na čijem je čelu je bila Zorana Mihailović. Ipak najveću zahvalnost dugujemo predsedniku Aleksandru Vučiću koji nas je takođe podržao. U selu imamo 55 žitelja mlađih od 18 godina. Ovaj put će sigurno doprineti da većina njih ostane u ovom malinarskoj kraju.

Radovi su povereni Preduzeću „ Putevi Požega“. Na trasi je svakodnevno od 15-30 radnika.

-Put je širok šest metara, a u krivinama do 7,5 metara. Postavljamo asfaltni sloj od 10 santimetara, šest je podloga , a četiri santimetra je habajući sloj. Pre toga kvalitetno smo uradili zemljane radove sa propisnom tampon podlogom, napravili proširenja i propuste- veli šef gradilišta Danko Balčak.