Pocetna Kultura Dela nove generacije

Dela nove generacije

745
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Užicu otvorena je 28. izložba radova 15 užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama pod nazivom „Oni koji dolaze“ koju će publika moći da vidi u naredne tri sedmice. Izložbu je otvorio Petar Božović, student druge godine FPU Beograd, odsek primenjeno vajarstvo, učesnik izložbe.

Direktor Gradske galerije Zoran Cvetić, između ostalog je rekao:

-Ono što je krasilo ovu izložbu od samog početka jeste mogućnost da studenti predstave ono što su radili na svojim fakultetima u prethodnoj godini i da razmene iskustva. Moram da kažem i to da je srednja i mlađa generacija umetnika koja živi i stvara na našem prostoru, u našem gradu, svoju prvu afirmaciju stekla upravo kroz izložbu „Oni koji dolaze“ tako da je ona od osnivanja imala svoj puni karakter i smisao.

Miloš Stanojčić, student treće godine na ALU Trebinje, odsek slikarstvo, i prošle godine je izlagao na izložbi „Oni koji dolaze“.

-Hteo sam da učestvujem i ove godine i da podržim našu novu scenu koja tek treba da dođe do izražaja – navodi Stanojčić koji je do sada izlagao i na jednoj kolektivnoj izložbi u Beogradu. Prema njegovim rečima, izlagati na ovoj ili bilo kojoj drugoj izložbi veoma je dragoceno, jer tada autor svoj rad izmesti iz prostora u kojem je nastao u neki drugi prostor u kojem ga sagledava kao komletno završeno delo.

Na ovogodišnjoj izložbi „Oni koji dolaze“ Miloš Stanojčić se predstavio autoportretima.

-Istražujem ljudsku psihologiju, prvenstveno, svoju. Kroz autoportrete sam predstavljao svoje emocije i pokušavao da ih slikanjem, preko boje, prenesem na papir. Ponekad je to jako teško, bilo je i neuspelih radova, ali je veoma bitno da se ne odustaje, jer koliko god da ponekad ne ide, ipak se na kraju dođe do onoga što se želi – kaže Stanojčić.

Petar Božović, koji je imao čast da izložbu otvori, druga je godina FPU Beograd, odsek primenjeno vajarstvo, takođe, drugi put izlaže na ovoj izložbi. Do sada je izlagao i na izložbama na fakultetu, a početkom godine i na Festivalu umetnosti u SKC-u u Beogradu.

-Ovo je sjajna prilika za mlade umetnike iz Užica da se afirmišu, Galerija i Grad nam daju tu mogućnost, jer u manjim mestima za njih nema toliko konkursa i prilika da se predstave. Zato je ova izložba dobra i za grad i za nas mlade umetnike – ističe Božović koji se ovog puta publici predstavio dvema skulpturama, jedna je u drvetu, druga u kamenu.

-Obe nameću aktuelne teme i moja razmišljanja o tome, ali svakako, postoji i mogućnost da ih svako doživi i tumači na svoj način, a to je zapravo i poenta – kaže Božović koji za sada najviše radi skulpture u drvetu, ali se oprobao i u drugim materijalima, glini, gipsu, kamenu, metalu.

-Trudiću se da se ne zadržavam samo na jednom materijalu i temi – ističe Božović.

Jovana Golubović, završila je prvu godinu Akademije SPC za umetnost i konzervaciju u Beogradu, kaže da izložba „Oni koji dolaze“ omogućava da se vidi dokle su mladi umetnici stigli u svom izražavanju i razvoju, kao i da se među njima prepozna pravi potencijal. Okrenuta tradiciji, opredelila se da se kroz obrazovanje na pravi način posveti njenom očuvanju i pravim vrednostima.

-Pošto sam na smeru konzervator kulturnih dobara, moje opredeljenje je očuvanje svega onoga što se desilo u prošlosti, a što je važno za našu istoriju. Mislim da, pre svega, treba da znamo ko smo i šta smo, odakle potičemo, jer smatram da bez toga umetnost i kultura ne bi imali smisla. Koreni naši nas čine onim što danas jesmo – ističe Jovana koja trenutno radi na Ponikvama na oslikavanju crkve sv. Petke. Uz osmeh dodaje da je još šegrt u poslu s obzirom na iskustvo koje ima, ali joj je san i veruje da će se i ostvariti da jednog dana radi na konzervaciji i restauraciji velikog spomenika značajnog za srpsku istoriju.

Ana Novaković je apsolvent na Akademiji umenosti Novi Sad, odsek slikarstvo. Treći put izlaži na ovoj izložbi koja je, kako kaže, značajna, jer na njoj se predstavljaju dela jedne nove generacije umetnika.

-Sada sam u fazi istraživanja i traženja sebe u slikarstvu, treba mi nekako više vremena da nađem svoj stil gde ću se osećati oslobođeno. Na putu sam, trudim se da to saznam. A za slikarstvo sam se opredelila jer je ono osnova za sve ostalo čime želim da se bavim. Sada se više pronalazim u crtežu, a u slikarskoj tehnici akvarel, ali bih usput da se usavršavam i u novim likovnim medijima. Prosto poletim kada uđem u priču o performansu, videu, instalacijama. Volim da eksperimentišem, da se igram materijalima, da mi to bude dinamično i ja se onda dobro osećam – kaže Ana Novaković.

Na 28. izložbi užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama „Oni koji dolaze“ svoje radove su predstavili publici: Jana Delić, druga godina FPU Beograd, odsek zidno slikarstvo, Milica Vasiljević, treća godina FLU Beograd, odsek slikarstvo, Jovana Golubović, prva godina, Akademija SPC za umetnost i konzervaciju, Stefan Todorović, četvrta godina, FPU Beograd, odsek primenjena keramika, Kristina Obrenović, druga godina, FLU Beograd, odsek slikarstvo, Dunja Selaković, druga godina, Fakultet savremenih umetnosti Beograd, odsek dizajn enterijera, Miloš Stanojčić, treća godina ALU Trebinje, odsek slikarstvo, Aleksandra Kljajević, četvrta godina, ALU Trebinje, odsek grafika, Lazar Simeunović, druga godina, Akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija Beograd, smer mediji slike, Ana Milovanović, prva godina, Akademija SPC, odsek crkvena umetnost, Vanja Lazović, prva godina master studija, Fakultet savremenih umetnosti Beograd, odsek produkt dizajna, Petar Božović, druga godina FPU Beograd, odsek primenjeno vajarstvo, Maša Matović, druga godina, Akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija Beograd, odsek mediji slike, Kaja Đoković, treća godina, FPU Beograd, odsek primenjeno slikarstvo i Ana Novaković, četvrta godina, AU Novi Sad, odsek slikarstvo.