Pocetna Kultura Sve spremno za festival

Sve spremno za festival

587
0
Podelite

U Užicu će od 15.do 19.avgusta biti održan 14. Međunarodni dečji festval folklora “Licidersko srce”. Okupiće oko hiljadu mališana iz 11 zemalja sveta.

Kada je prošlog avgusta završen 13. Festival “Licidersko srce”, počele su pripreme za ovogodišnji. Do ponedeljka, kada festival počinje, ostale su organizacione sitnice i doček učesnika, objašnjava Ivana Cvetković, iz organizacije festivala.

“Sve je spremno, svi učesnici su potvrdili dolazak. Organizatori, suorganizatori, prijatelji festivala su uradili svoj deo posla neophodan za početak festivala. Spremni su i volonteri, koji jedva čekaju da ugoste svoje nove prijatelje. Ove godne dolazi nam oko hiljadu dece i mladih iz 11 zemalja – Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Meksika, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske – BiH i Srbije.”

Od 2009. godine od kada se festival organizuje, na “Liciderskom srcu” učestvovalo je oko 11.000 dece iz više od 40 zemalja sa pet kontinenata Evrope, Afrike, Azije, Severne Amerike i Južne Amerike.

“Veliki broj dece je prošao kroz naš grad, ali kako se festival održava i na Zlatiboru i u Višegradu, oni su imali priliku da upoznaju čitav naš kraj i deo Republike Srpske. To je veliki broj dece, jer smo se mi uvek trudili da deca budu iz različitih zemalja. Međutim, korona je poslednje dve godine uticala na izbor zemalja, ali je važno da se ne ponavljaju ansambli.”

Festival počinje u ponedeljak, 15.avgusta, u 19 časova, svečanim defileom učesnika glavnom gradskom ulicom Dimitrija Tucovića u Užicu, od Narodnog muzeja do Gradskog trga, gde je u 20 časova svečano otvaranje i kratki nastupi gostiju.

“Svako veče na centralnom užičkom Trgu partiziana biće koncerti, dok će tokom prepodneva biti organizovane folklorne radionice. Koncerti će biti u utorak, 16.avgusta na Zlatiboru, a 18.avgusta u Višegradu, gde će takođe biti organizovani prateći programi. Tradicionalno u Jokanovića kući biće otvorena izložba originalnih nošnji zemalja učenica festivala. Planirana je i zumba žurka, a mi ćemo se potruditi da sve učesnike, uz Ersko kolo, naučimo i naše Užičko kolo. Učesnici će imati i obilazak grada kroz igru. Oni će na zanimljiv način imati priliku da obiđu određene tačke u gradu, kroz razne zadatke. Imaće priliku da vide Hidrocentralu pod gradom, Narodni muzej, staru i novu crkvu i mnogo toga drugog. Za decu učesnike organizovaćemo i grnčarsku radionicu u Zlakusi”, najavljuje Ivana Cvetković.

I ove godine festival će imati humanitarni karakter, jer će se kroz akciju “Licidersko srce deci”, tokom svih pet dana, prikupljati sredstva prodajom suvenira festivala, a koja će biti donirana nekoj od institucija.

Festival organizuje Udruženje građana ERA iz Užica, a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Turistička organizacija Zlatibor. Festival podržava Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Ministrastvo pravde Vlade Republike Srbije.