Pocetna Društvo Strategiju kreiraju mladi

Strategiju kreiraju mladi

725
0
Podelite

U Užicu je održana javna rasprava o Predlogu strategije za mlade u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

U raspravi su učestvovali predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Grada Užica, Kancelarije za mlade, udruženja i organizacija mladih. Ceo proces počeo je prošle godine i otvoren je za sve predloge do 19.avgusta, tako da mladi mogu učestvovati sa predlozima putem mejla, a nacrt je postavljen na sajtu Ministarstva omladine i sporta kao i na e-konsultacije. Nacrt je urađen zajedno sa mladima jer je važno šta oni imaju da kažu.

Milan Savić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta istakao je da na ovakvim sastancima izuzetno je važno da se čuju mladi jer je ovo strateški dokument kojim se uređuje pravac i način delovanja u narednih devet godina.

-Opšti cilj od koga smo pošli je poboljšanje kvaliteta i standarda života mladih, a fokus je na omladinskom radu, obezbeđivanju uslova gde će kvalitetno provoditi svoje vreme kao i načina rada. Strategija je napravljena po volji mladih od početka do kraja i kreirana je po meri mladih- istakao je Savić.

Kako je naveo od mladih žele da čuju šta je dobro a šta nije.Najčešći problemi mladih su manjak radnih mesta posle završenog fakulteta, migracija ka većim gradovima, kao i prostor za kvalitetan provod…

U prvom krugu je već bilo šest gradova tako da u ovom završnom procesu posle Novog Pazara i Užica predstavnici Ministarstva predstaviće nacrt u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Prema očekivanjima Strategija treba da bude usvojena do kraja ove godine.

Član Gradskog veća Ratko Trmčić podsetio je da Grad Užice kroz resor mladih bavi se brojnim pitanjima od obrazovanja, zapošljavanja, bezbednosti, usavršavanja tako da uvek mogu da se otvaraju nove teme u skladu sa njihovim potrebama.

-Mladi koji su puni inicijativa i ideja, oni su naša sadašnjost i budućnost. Ovo je prilika da u zajedničkom interesu postavimo ciljeve i da među nama postoji obostrano poverenje kroz transparentan proces-objasnio je Trmčić.

Marijana Selaković, iz Udruženja studenata Pedagoškog fakulteta u Užicu i student prorektor Univerziteta u Kragujevcu istakla je važnost ovakvih sastanaka gde u direktnom razgovoru sa predstavnicima Ministarstva i Grada mogli da iznesu svoje stavove radi poboljšanja položaja mladih u ovom gradu.

-Više puta smo razgovarali o projektima sa kojima mladi konkurišu u gradu kroz neformalna i udruženja mladih tako da se nadamo da ćemo na taj način i dalje promovisati položaj mladih ali ih i podsticati na aktivizam. Posebno je značajno da se čuje glas mladih-naglasila je Marijana.

Ona smatra da mladi znaju šta žele i da im je bitno da imaju podršku starijih i iskusnijih, ali i Grada i Ministarstva omladine i sporta.Kao primer navodi dobru saradnju sa Kancelarijom za mlade tokom realizacije aktivnosti kako bi podstakli mlade na vakcinacijuprotiv koronavirusa, pravovremeno informisanje, kao i projekte za samozapošljavanje.

Mladi posebno navode problem zapošljavanja posle završetka državnog fakulteta, ali ističu i da im je potrebna pomoć institucija radi sticanja iskustva koje će im kasnije omogućiti da budu vidljiviji na tržištu rada.

Na nivou Grada Užica preko Kancelarija za mlade radi se na uključivanju što većeg broja zainteresovanih udruženja i neformalnih grupa na realizaciji projekata i edukaciji.

Marija Maričić, kordinatorka Kancelarije za mlade grada Užica navodi da je Lokalni akcioni plan istekao i u toku je rad na pravljenju timova za izradu novog plana ili strategije u zavisnosti od godina realizacije.

-Kada govorimo o mladima ta oblast ima širok spektar oblasti, a aktivno smo učestvovali i u Planu razvoja grada tako da nam je cilj da uskladimo sva strateška dokumenta na lokalnom i nacionalnom nivou-zaključila je Maričić.

Za aktivnosti mladih važan segment je i sa kojim budžetima mogu da raspolažu pri realizaciji ideja kroz projekte.