Pocetna Društvo Nastaviti projekat kabastog otpada

Nastaviti projekat kabastog otpada

548
0
Podelite

Potrebna je podrška Grada Užica i JKP „Bioktoš“, jer jednom kad se uspostavi sistem treba ga nadograđivati i unapređivati. Sistem koji smo uspostavili je dobar i jedinstven u Republici Srbiji, tako da smo spremni da ovaj koncept ponudimo i drugim lokalnim samoupravama da ga realizuju na svojoj teritoriji-istakao je mr Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“

Završava se projekat “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užica i Tuzle (BWL) čiji je nosilac Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko“, a koji se sprovodio u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina (2014-2020).

Realizacija projekta je počela 1.marta 2021. godine pripremom tenderske dokumentacije i raspisivanjem javnih nabavki za opremu koja je predviđena za realizaciju projekta, planiranjem i održavanjem 17 info skupova za stanovnike gradskih i seoskih mesnih zajednica, dve obuke zaposlenih u gradskoj upravi, dva treninga za zaposlene u JKP i dve radionice za koordinatore odnosno predsednike i zamenike mesnih zajednica, izradu Programa prikupljanja kabastog otpada, izgradnju reciklažnog dvorišta za kabasti otpad, postavljanje i pražnjenje kontejnera 10 puta u gradskim i osam puta u seoskim mesnim zajednicama (MZ), kao i monitoring kvaliteta kabastog otpada.

-Zadovoljni smo realizacijom projekta jer smo uspeli u saradnji sa JKP „Bioktoš“ da redovno postavljamo i uklanjamo kontejnere sa gradskih i seoskih lokacija, da održimo veći broj info skupova sa stanovništvom, radionica sa zaposlenima u JKP, gradskoj upravi, sa predsednicima seoskih i gradskih mesnih zajednica- rekao je za „Vesti“ mr Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice.

Šta pokazuju rezultati?

Rezultati su pokazali da je stanovništvo u sve većoj meri zainteresovano za odvojeno prikupljanje otpada. Količine otpada variraju iz meseca u mesec, najviše kabastog otpada je bilo u prolećnim mesecima, ali sigurno je da je kvalitet otpada u narandžastim kontejnerima sve bolji, tačnije sve je manje komunalnog i ambalažnog otpada, a više kabastog otpada.

Koliko je kabastog otpada prikupljeno u gradskim a koliko u seoskim mesnim zajednicama?

Od prvog narandžastog vikenda 24.novembra 2021. godine do poslednjeg vikenda u junu ove godine prikupljeno je ukupno 104.94 tone kabastog otpada. U gradskom području je prikupljeno 63.36 tone sa 63 odsto čistoće, dok je u seoskim mesnim zajednicama prikupljeno 22.36 tone sa 56 % čistoće. Dodatno smo imali dolazak 52 fizička lica na lokaciju Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ i tom prilikom je sakupljeno 34.76 tone 100 odsto čistog kabastog otpada. U okviru projekta smo očistili i jednu divlju deponiju, pretežno kabastog otpada, oko 90 odsto gde je prikupljeno dodatnih 20.1 tona.

Da li je stigla sva oprema koja je predviđena projektom?

Većina opreme je isporučena i to šreder, kontejneri i reciklažno dvorište su u funkciji. Do polovine avgusta i grajfer za otpad će biti postavljen na kamion JKP „Bioktoš“. Sa isporukom grajfera po projektu je isporučena sva oprema, tako da sve može da funkcioniše u punom kapacitetu.

Postoji li mogućnost da se produži projekat i da odlaganje kabastog otpada nastavi da se sprovodi kao redovna akivnost u gradu?

Mi imamo želju da se projekat nastavi, ali je potrebna podrška grada Užica i JKP „Bioktoš“. Jednom kad se uspostavi sistem treba ga nadograđivati i unapređivati. Sistem koji smo uspostavili dobar je i jedinstven u Republici Srbiji, tako da smo spremni da ovaj koncept ponudimo i drugim lokalnim samoupravama da ga realizuju na svojoj teritoriji.

U kojim mesnim zajednicama su postignuti najbolji rezultati?

Najbolji rezultati su postignuti u MZ Turica gde je sakupljeno 7,2 tone sa čistoćom od 87 odsto. Najlošije rezultate beleži MZ Carina gde je sakupljeno 2,3 tone sa čistoćom od 31 odsto. Pozivamo i građane drugih mesnih zajednica da slede dobre primere, tako da u nekim od narednih brojeva vaših novina kada budemo saopštavali rezultate o sakupljenom kabastom otpadu da možemo da pohvalimo sve mesne zajednice da se odgovorno odnose prema ovoj vrsti otpada koju generišu.

Šta su bili najveći problemi na terenu?

Za realizaciju bilo kog projekta na terenu, potrebna je dobra priprema, ali i tim za podršku i realizaciju projekata. Projektne aktivnosti predviđale su edukaciju ili razgovor na terenu, veliki broj radionica u gradskim i seoskim mesnim zajednicama, obezbediti dolazak na razgovar o upravljanju kabastim otpadom… Cilj je da dođemo do što većeg broja korisnika i da projekat predstavimo građanima, nekad sa više ili manje uspeha, ali projektni tim ne odustaje od realizacije aktivnosti.

U okviru BWL projekta šta će na kraju još biti realizovano?

Predviđen je još jedan trening za zaposlene u JKP, tri info skupa i čišćenje još tri lokacije divlje deponije. U planu je da održimo završnu konferenciju i predstavimo rezultate projekta.