Pocetna Politika SSP: Zašto je ukinuta Medicina rada?

SSP: Zašto je ukinuta Medicina rada?

928
0
Podelite

Gradski odbor Stranke slobode i pravde saopštio je da je posle 40 godina funkcionisanja u Užicu zatvorena Služba medicine rada. Podsećaju da je ova služba do sada obavljala delatnosti iz oblasti medicine rada i pružanja usluga izabranog lekara, uz svu potrebnu funkcionalnu dijagnostiku i u potpuno opremljenim, namenskim prostorijama. Kako navode, četvoro lekara specijalista, koji su radili i pružali usluge za oko 7.000 pacijenata Užica i okoline, uz dodatno učešće u radu Covid ambulante, su prislino raspoređeni na pozicije lekara opšte prakse u Domu zdravlja. Iz SSP-a podsećaju da su u svim ostalim gradovima i opštinama širom regiona i Srbije, nađena rešenja i modeli da Službe medicine rada nastave da funkcionišu, sem u Užicu.

“Zato pitamo lokalnu samoupravu i gradonačelnicu Grada Užica dr Jelenu Raković Radivojević, kako su smeli to da dopuste, po cenu i sopstvenih ostavki i kome oni polažu račune, već odlazećem Ministru Lonačaru, partijskim prijateljima, vlasnicima lokalnih privatnih ordinacija i klinika ili građanima Užica?

Gašenjem Službe i prilivom novih pacijenata je dodatno opterećen Dom zdravlja, gde na trideset lekara dolazi preko 40.000 pacijenata. Sama zgrada Doma zdravlja, pravljena pre više od 50 godina, postala je odavno neadekvatan i mali prostor, s gorućim problemom nedostatka opreme i s uskim hodnicima, koji su u stvari i čekaonice, za jedan grad od 80.000 stanovnika.

I nezadovoljni su svi i svi su žtrve, prvo pacijenti, koji se ionako žale da zovu danima da zakažu pregled, čekaju ga mesecima i onda još satima da dođu na red, u gužvi i u prenatrpanim hodnicima. Sada im je adekvatna zdravstvena zaštita dodatno uskraćena, jer ako neće da plate specijalistički pregled u privatnim ordinacijama, upućuju se u Službu medicine rada u Požegu ili u Bajinu Baštu. Znači, dragi građani, ako nećete da platite, pravac na autobusku stanicu.

Nezadovoljni su i malobrojni lekari, na koje spada hiljade i hiljade pacijenata, bezrazložna administracija i koji ne rade svoj posao za koji su završili specijalizacije i sticali višedecenijsku praksu, kao i medicinske sestre preopterećene zakazanim i nezakazanim pacijentima, kartotekom, davanjem terapija i previjanjima, tako da i ne stižu da se jave na telefon i odgovore potrebama pacijenata.

I to sve u vreme covid epidemije i ponovnog povećanja broja zaraženih, sistem se dovodi do raspada, dok se građanima otežava pristup osnovnom ljudskom pravu – pravu na adekvatnu zdravstvenu zaštitu,” saopštio je užički odbor Stranke slobode i pravde.