Pocetna Društvo Rekonstrukcija dečijeg bazena pri kraju

Rekonstrukcija dečijeg bazena pri kraju

606
0
Podelite

Rekonstrukcija dečijeg bazena na gradskoj plaži komletno će biti završena za nekoliko dana, a zatim počinje rekonstrukcija šetališta na desnoj obali Đetinje od stare hidrocentrale do mosta, u toku radovi na distributivnoj mreži fekalne kanalizacije u Turici kao i izrada projekta obaloutvrda od gradske plaže do ušća Volujačkog potoka u Đetinju

Rekonstrukcija dečijeg bazena na gradskoj plaži trebalo bi da bude potpuno završena za nekoliko dana, tako da će bazen biti na raspolaganju malim kupačima naredne godine tokom kupališne sezone, izjavio je Miloš Milivojević, direktor JP „Užice razvoj“. Prema njegovim rečima, radovi su izvođeni u dve faze od avgusta prošle godine, a ukupna vrednost investicije za koju je ceo iznos obezbeđen iz gradskog budžeta je oko 38,5 miliona dinara, vrednost radova u prvoj fazi bila je 20,9 , a u drugoj fazi 17,6 miliona dinara.

-Naročito smo ponosni što smo za potpunu rekonstrukciju dečijeg bazena sva sredstva obezbedili iz gradskog budžeta- istakao je Milivojević. Komentarišući polemike koje su bile prisutne u javnosti, a koje su se odnosile na rokove za završetak radova, Milivojević je pojasnio:

-Činjenica je da smo radove izvodili u dve faze. Prva je ugovorena prošle godine i predviđala je građevinske radove, a rok za njihov završetak, bio je decembar prošle godine. Druga faza je predviđala radove koji su ugovoreni ove godine i oni će za nekoliko dana biti komletno završeni. Ona je podrazumevala nabavku i ugradnju opreme u mašinsku sobu, sve elektro instalacije, rekonstrukciju vodogana, hidroizolacije, zaštitne ograde, štampani beton na tribinama i ispod gumenu podlogu, odnosno, sve ono što upotpunjuje komletan sadržaj na dečijem bazenu – rekao je Milivojević i naveo da postoje objektivni razlozi zašto radovi nisu mogli biti izvedeni ranije i što bazen nije mogao biti gotov za ovogodišnju kupališnu sezonu. On je pojasnio da je početkom ove godine projekat za drugu fazu bio spreman, ali je postojala namera da se sačuva deo budžetskih sredstava i da se projektom konkuriše kod određenih ministarstava za podršku. Pošto je ova podrška izostala, odlučeno je da Grad sam izdvoji sva neophodna sredstva. Sve to je, po rečima Milivojevića, donekle odložilo početak, ali i završetak radova u drugoj fazi koji je po ugovoru bio 15. avgust ove godine.

-Ovaj rok smo izvođaču produžili za 30 dana zato što su u julu i u prvoj polovini avgusta bile visoke temperature i izvođač nije bio u mogućnosti tehnički da izvodi postavljanje keramike u najtoplijim delovima dana, već je to činio samo u ranim jutarnjim časovima što je donekle usporilo radove. Osim toga, na predlog stručnog nadzora, dodali smo dodatne hidroizolacije samog bazena, ali i delimično proširili obuhvat zaštitnih ograda s obzirom da nam je u prvom planu bezbednost budućih korisnika, dece. Sve smo to ukalkulisali u ovaj produženi rok – pojasnio je Milivojević i naveo da će se dečiji bazen puniti vodom sa gradskog vodovoda tako da njegovo korišćenje neće biti uslovljeno kvalitetom vode u Đetinji.

-To ne znači da nećemo nastaviti aktivnosti radi poboljšanja kvaliteta vode u reci. Prethodnih godina počeli smo rešavanje problema fekalne kanalizacije u Turici. Uradili smo prepumpnu stanicu, glavni kolektor, a u toku su radovi na distributivnoj mreži fekalne kanalizacije u Ulici Isidore Sekulić i dve bočne ulice, tako da ćemo na ovaj fekalni kolektor priključiti oko 110 domaćinstava. Bitno je da ćemo i u narednim godinama širiti distributivnu mrežu kako bismo smanjili količinu fekalne kanalizacije koja završava u reci, a kasnije i na gradskoj plaži – rekao je Milivojević i najavio je da će za desetak dana početi rekonstrukcija šetališta na gradskoj plaži, na desnoj obali Đetinje, od stare hidrocentrale do mosta. Umesto asfalta biće postavljen behaton i uređene ograde, a ukupna vrednost radova je oko 11 miliona dinara koji će u potpunosti biti obezbeđeni iz gradskog budžeta. Rok za završetak je 75 dana. Plan je da šetalište i sa druge strane Đetinje bude uređeno na isti način naredne godine. U toku je izrada i projekta obaloutvrda od gradske plaže do ušća Volujačkog potoka u Đetinju, izuzetno važne za zaštitu od poplava naselja Turica koje je veliki razvojni potencijal Užica.

Milivojević je iskoristio priliku i da podseti na zasluge inženjera Miladina Pećinara po čijoj je zamisli pre šest decenija urađena užička gradska plaža, Vojimira Voja Bojovića koji je predvodio radove, ali i na Rajka Ječmenicu, tadašnjeg predsednika opštine Titovo Užice, bez čije podrške ovom poduhvatu ništa ne bi bilo.

-Cilj je da našim Užičanima pružimo mogućnost da se opet ovde rado u letnjim mesecima kupaju i potraže osveženje, a zimi da uživaju u šetnjama – rekao je Milivojević podsećajući da je zarad ostvarenja ovog cilja na gradskoj plaži u proteklom periodu urađeno dosta, rekonstruisano je košarkaško igralište, urađen je inkluzivni park, a završena je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju odbojkaškog terena kao i dečijeg igrališta. A dečije igralište, koje je izgrađeno uz dečiji bazen, postalo je omiljeno mesto za najmlađe.