Pocetna Društvo POKAZNA VEŽBA NA DAN VATROGASACA-SPASILACA

POKAZNA VEŽBA NA DAN VATROGASACA-SPASILACA

449
0
Podelite

Povodom obeležavanja Dana i slave Sektora za vanredne situacije na Gradskom trgu održana je pokazna vežba Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice uz učešće 40 pripadnika i 12 vozila.

Na svoj dan užički vatrogasci upriličili su taktičko-tehnički zbor vatrogasne opreme za decu predškolskog i školskog uzrasta, a na kraju ,,drugarima” priredili i iznenađenje u vidu pene za igru. Pokazna vežba se sastojala iz tri segmenta od kojih je prvi bio simulacije požara u hotelu ,,Zlatibor” na drugom spratu. Dojavom vatrogasci-spasioci saznaju da ima zarobljenih lica na 11 spratu hotela.

-Prikazano je spasavanje alpinističkom opremom sa visine od 50 metara i i prihvat ugroženih lica od požara pomoću vazdušno-uskočnog jastuka što je izazvalo najviše oduševljenja publike. Vatrogasci spasioci pokazali su deci opremu kojom bataljon u Užicu raspolaže od opreme za spasavanje sa visina, iz ruševina, i sa vodenih površinana, odnosno, u slučaju poplave. Tom prilikom deci su deljene prigodne brošure, slikovnice prilagođene njihovom uzrastu o tome kako se ponašati i šta preduzeti u slučaju požara i drugih neželjenih događaja.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užice, Saša Cicvarić kaže da cela nedelja u okviru proslave Dana sektora podrazumeva i obilazak lokalnih samouprava, Štabova za vanredne situacije, preduzeća od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, preventivnu protivpožarnu zaštita i obilazak škola.
-U pitanju su preventivne aktivnosti i obuka sugrađana da ne dođe do požara, a i ukoliko se desi kako da reaguju. Nastavićemo projekat obuke profesionalnih upravnika i stanara, posebno zbog činjenice da Užice ima 44 solitera, objekta preko 22 metra visine. Potrebno je da stanari i upravnici budu obučeni za slučaj požara – navodi Cicvarić.

On dodaje da je tokom ove godine Vatrogasno-spasilačka jedinica Užice intervenisala 658 puta, od čega u slučaju 455 požara. Cicvarić navodi da ukoliko uporedimo sa prošlom godinom kada je bilo hiljadu intervnecija taj broj je ove godine na nivou proseka. Vatrogasci su najviše gasili požare na Tari tokom letnjih visokih temperatura koji su njihovom brzom akcijom na vreme ugašeni.

Pripadnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Rašo Smiljanić i ovom prilikom deci je približio čitavu intervneciju na njima prihvatljiv način i jezikom predškolaca. Una nije krila oduševljenje što je videla kako se ljudi spasavaju iz tako visoke zgrade i to je na nju
ostavilo najveći utisak. Deo njih se provozao specijalnim vozilom za gašenje šumskih požara, a Nikolina i Nina sa zadovoljstvom su pokazale nove knjižice koje su dobile od vatrogasaca.