Pocetna Društvo PAUNOVA NAGRADA DRAGANU DRAGOJLOVIĆU

PAUNOVA NAGRADA DRAGANU DRAGOJLOVIĆU

639
0
Podelite

U užičkom selu Ribaševina, rodnom mestu prerano preminulog pesnika Pauna Petronijevića (1936-1962), u subotu, 24. septembra, održana je 44. književna manifestacija „Odzivi Paunu“ u okviru koje su organizovani „Susreti pesnika Zlatiborskog okruga“, a poznatom srpskom pesniku Draganu Dragojloviću, uručena 34. „Paunova nagrada“ za zbirku pesama „Sam nasuprot sebe“ koju je prošle godine objavila Srpska književna zadruga, Beograd. Nagradu je uručila Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice.

Selektor književne manifestacije „Odzivi Paunu“ je pesnik Milijan Despotović iz Požege, veliki pregaoc u kulturi, koji godinama svojim aktivnostima promoviše i afirmiše delo Pauna Petronijevića, između ostalog, objavio je 12 Paunovih knjiga. On se ove godine opredelio da 34. „Paunova nagrada“ pripadne zbirci pesama „Sam nasuprot sebe“ Dragana Dragojlovića (1941. godina Pilica kod Bajine Bašte) pripovedača, pesnika, romanopisca, putopisca, diplomatu u penziji, jer je „ovom knjigom iskazao filozofsko shvatanje protoka vremena“ i „svojim filozofskim pogledom na život, njegovo trajanje i izmak, podvukao crtu između opštosti i saopštavanja sebe, orodio se sa poezijom koja je srpskoj književnoj baštini svojim iskustvom i misaonim dosegom dala doprinos“.

Dragan Dragojlović „Paunovu nagradu“ nije očekivao. Čuvaće je kao „sećanje na pesnika
čije ime nagrada nosi, ali i sa setom na godine kada smo mi, užički đaci, počinjali da pišemo pesme, žaleći Pauna, našeg starijeg sabrata.“ Osim stihova koje je govorio iz nagrađene zbirke pesama, Dragojlović je između ostalog rekao:
-Možemo reći kako sudbina prema Paunu nije bila milostiva, ali mu je bilo milostivo
rođenje koje mu je dalo nemerljiv dar. Saosećajući sa njegovim kratkim životnim vekom,
neki ljudi nisu žalili napora i činili su koliko su mogli da Paunovo delo ne padne u zaborav, da ne ostane zagubljeno u sveskama i izbledelim listovima papira.

Dragojlović je podsetio da su među onima koji su Paunovo delo otrgli od zaborava, Paunov brat Momčilo Momo Petronijević, braća Đoković koji su mu neposredno pred smrt objavili prvu knjigu pesama, Todor Toša Đurić koji je inicijao osnivanje ove književne manifestacije, Milijan Despotović.

-Koliko je Paunu bolest uskratila život, toliko mu je svojom nemilosrdnom ponudom
omogućila da za tako malo godina života napiše toliki broj pesama. Čini se da je sve
vreme njegovog kratkog života ostalo kao zaveštanje u pesmama. Ostalo da živi u napisanoj pesmi i reči – naveo je Dragojlović. O poeziji Pauna Petronijevića,
Dragojlović je, između ostalog rekao:

-Paunovi stihovi nas tiho i skoro mirno suočavaju sa pesnikom bolje od bilo kakvog kritičarskog pera. Mnoge od njegovih pesama niko ne treba da objašnjava: priroda, čist
jezik, seta, tragika i pesnikova vizija su tu. Čitalac će sve, i ono između stihova i nerečeno moći da razume. A neki i da vide suzu koja nije kanula.

Tradicionalno, manifestacija je otvorena stihovima Paunove pesme „Dobro leto“ koje
je govorila učenica OŠ u Ribaševini Anđela Lazić, a potom su svoje stihove u okviru programa „Susreti pesnika Zlatiborskog okruga“ govorili Vida Nenadić, Miljko Mitrović, Divna Đurović, koja je inače, prvi put javno govorila svoje stihove, i Petar Matović, dok je poeziju Predraga Jovičića koji iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje, govorila Mirjana Stanković Dimitrijević, diplomirani bibliotekar koja radi u odeljenju užičke Narodne biblioteke u Ribaševini. U pratećem programu su učestvovali učenici OŠ „Miodrag Milovanović Lune“ u Ribaševini koji su sa svojom učiteljicom Maricom Vukić priredili kolaž stihova Pauna Petronijevića i podsetili na život i rad ovog mladog pesnika, nastupio je i KUD „Prvi partizan“, kao i Bogdan Čančarević, učenik Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“. Program su pripremile i vodile Mirjana Stanković Dimitrijević, Nela Tomić Bogdanović i Milica Tarabić.

Učesnike manifestacije, ranije dobitnike „Paunove nagrade“, učenike i meštane Ribaševine, laureata ovogodišnje manifestacije pesnika Dragana Dragojlovića, u ime Grada Užica, pozdravio je Miodrag Petković, član Gradskog veća.

Organizator manifestacije je užička Narodna biblioteka u saradnji sa Udruženjem građana „Župa Lužnica“, Književnim klubom „Paun Petronijević – Rujno“ i MZ Ribaševina, a pokrovitelj je Grad Užice.