Pocetna Društvo DOVOLJNE ZALIHE MAZUTA I PELETA

DOVOLJNE ZALIHE MAZUTA I PELETA

527
0
Podelite

Direktor JKP ,,Gradska toplana Užice” Branko Filipović kaže da je toplana spremna za početak grejne sezone i da je isključivi razlog za zahtev kojim se traži povećanje cene grejanja vrtoglavi skok cena energenata. Prema njegovim rečima udeo troškova za energente čini 73 odsto rashoda toplane sa tendencijom rasta. Grejna sezona po planu počinje 15. oktobra navodi direktor užičke toplane. U skladu sa vremenskim uslovima toplana će prilagođavati dinamiku grejanja i pratiti dnevne temeperature, dodaje Filipović

Kakva je pogonska spremnost užičke toplane, šta je preventivno urađeno u
okviru remonta tokom leta?

Što se tiče same spremnosti JKP ,,Gradska toplana Užice” u novu grejnu sezonu ulazi tehnički spremna sa potpuno sprovedenim planom remonta u letnjem periodu. Podsetiću dosta se radilo na otklanjanju nedostataka zabeleženih u prethodnoj grejnoj sezoni. a ujedno trudili smo se da podignemo pogonsku sigurnost sistema investicionim održavanjem I ulaganjem u najopasnije tačke, tako da smo rekonstruisali račvu na toplovodu između ulice Druge proleterske brigade i Vojvode Maslaća, zatim toplovod plato ispred zgrada u Topličkoj gde smo promenom prečnika priključnih toplovoda nastojali da izvršimo hidraulično balansiranje sistema i rešimo decenijski problem određenog broja korisnika ovog poteza. Uradili smo zamenu dela toplovoda sa armaturnim presekom na platou ispred Narodnog pozorišta. Rekonstruisan je toplovod gradskog bazena, preventivno je deo toplovoda na Senjaku antikorozivno zaštićen sa izradom nove termoizolacije. Rekonstruisan je kotao u postrojenju Blok Zlatibor i u Sevojnu gde smo imali manju intervenciju.

Kako se odvijala nabavka energenata, da li je bilo problema?

Osim skoka cena nema bitnije razlike u odnosu na prethodne godine. Rezervoari mazuta su na optimalnom nivou, popunjen je takođe i magacin peleta, a ne očekuje se i toplana nikada nije imala mogućnosti za skladištenjem godišnjih potreba u energentima već su stizali sukcesivno.

Očekujete li pomoć od lokalne samouprave i Republike u nabavci energenata i delu finansija u slučaju krize i poremećaja?

I jedni i drugi prepoznaju problem toplana i svako u skladu sa mogućnostima nastoji da pomogne. Konkretno u ovom momentu od Grada smo dobili 10 miliona dinara za nabavku energenata što sigurno nije poslednja pomoć zahvaljujući kojoj zajedno rešavamo problem. Takođe, u Republičkim robnim rezervama imamo rezervisano 700 tona mauzuta za slučaj poremećaja na tršištu gasa ili za podršku u slučaju problema likvidnosti preduzeća.

Zašto je toplana tražila povećanje cene grejanja od 18 odsto?

Kada se pogledaju izveštaji toplane vidi se da smo u tekućoj godini smanjili gotovo sve rashode koje imamo izuzev za energente koji će pored plana štednje po našoj proceni biti za oko 50 odsto veći od planiranih. Trenutno su na nivou od oko 73 odsto ukupnih rashoda, a očigledno je da će njihov procentualni udeo rasti. U dinarima rashodi za struju, pelet, gas i mazut će sa oko 350 miliona dinara porasti na oko 530 miliona dinara i to je isključivi razlog za zahtev povećanja cene grejanja u proseku 18 odsto.

Automatizacija

Bitno je da smo nastavili automatizaciju Sistema i u ovom momentu nemamo postrojenje koje ne vodi neki vid automatike. Devet je povezano u centralni sistem nadzora i upravljanja, a tri postrojenja (kotlarnice) se vode automatikom lokalnog tipa.