Pocetna Društvo NAJBOLJA PREDSTAVA EICHMANN U JERUZALEMU

NAJBOLJA PREDSTAVA EICHMANN U JERUZALEMU

405
0
Podelite

Najbolja predstava na sinoć završenom 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu – Bez prevoda je prema odluci stručnog žirija predstava Eichmann u Jeruzalemu u režiji Jerneja Lorencija i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Zagreb, za, kako se navodi u obrazloženju „hrabar i beskompromisan istraživački i analitički pristup i postupak.

Predstava nas dovodi do suočavanja sa dubokim posledicama Holokausta koje dosežu do današnjih dana. Posebnu vrednost čini sadržajna, stilska i poetička celovitost svih segmenata predstave.

-Nagradu Ardalion za najbolju režiju, stručni žiri je dodelio Jerneju Lorenciju, za režiju ove predstave, „za delikatan, slojevit i snažan rediteljski postupak kojim je stvorena duboko emotivna i otrežnjujuća predstava“.

Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu dodeljena je ravnopravno Katarini Bistrović
Darvaš, Miji Melcher i Luciji Šerbedžiji „za stvaralački angažman i nadahnutu, svedenu i preciznu kolektivnu glumačku igru“ u predstavi Eichmann u Jeruzalemu , dok je Ardalion za najbolju mušku ulogu dodeljena, takođe ravnopravno Dadu Ćosiću, Franu Maškoviću, Pjeru Meničaninu, Rakanu Rushaidatu i Vedranu Živoliću za glumačku igru u istoj predstavi.

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Andreji Rondović za predstavu Mesec (dana) na selu u produkciji Narodnog pozorišta Užice, a nagrada za najbolju kostimografiju Bojani Nikitović za predstavu Rat i mir u produkciji Narodnog pozorišta Beograd.

Nagrada Ardalion za epizodnu ulogu dodeljena je Igoru Borojeviću za ulogu Islajeva u predstavi Mesec (dana) na selu u produkciji Narodnog pozorišta Užice, a nagradu za najboljeg mladog glumca i nagradu Politike „Avdo Mujčinović“ stručni žiri je dodelio Teodoru Vinčiću za ulogu Robota Šile u predstavi Rolerkoster u produkciji Pozorišta Atelje 212, Beograd.

Specijalna nagrada Ardalion dodeljena je Jeleni Mijović za „konsekventno i savremeno dramaturško tumačenje klasičnog dramskog teksta“ u predstavi Mesec dana na selu u produkciji Narodnog pozorišta Užice.

Stručni žiri je radio u sastavu: dr um. Snežana Trišić, rediteljka, dr Marina Milivojević Mađarev, teatrološkinja i dr Radivoje Dinulović, arhitekta, predsednik žirija i sve odluke je doneo jednoglasno.

Prema oceni publike – 4,84 – najbolja predstava na 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu je predstava Narodnog pozorišta Beograd Rat i mir, koja je rađena prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Borisa Liješevića.

Autor: Radojka Popović