Pocetna Društvo VIZIJA JE OSTVARENA

VIZIJA JE OSTVARENA

494
0
Podelite

U Gradskoj galeriji otvorena retrospektivna izložba radova nastalih na 26 Međunarodnih kolonija umetničke keramike „Zlakusa“.

-Vizija je ostvarena, misija u Zlakusi je ostvarena. Kao umetnik i kao čovek sam prezadovoljna – kaže Sofija Bunardžić i najvaljuje izmene u koncepciji kolonije. Na pomolu i muzej keramike u Užicu.

U Gradskoj galeriji u Užicu, 17. novembra, otvorena je retrospektivna izložba radova nastalih na proteklih 26 Međunarodnih kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ Užice, održanih od 1996. do 2021. godine. Kolonija je deo projekta „Keramika Zlakusa“, a autor
originalne ideje i koncepcije je Sofija Bunardžić, akademski slikar – keramičar iz Užica koja je izabrala i radove za ovu izložbu. Tema izložbe, koja traje do 10. decembra, jeste figuracija i keramika u čijoj izradi su korišćene i boje koje mogu da trpe temperaturu do 700 stepeni, a čini je 96 radova od 48 umetnika iz 19 zemalja. Inače, na do sada održanim kolonijama stvaralo je preko 380 umetnika iz 38 zemalja. Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

-Ovo je samo mali deo radova kojih u fundusu kolonije ima preko 800, tako da bismo mogli istovremeno da organizujemo osam do deset izložbi samo da imamo tehničke uslove. Svaki od tih radova ima svoju lepotu – ističe Sofija Bunardžić.

Ove godine kolonije nije bilo, zato je uz podršku Ministarstva kulture i Grada Užica, priređena ova retrospektivna izložba u terminu kada je, takođe, u Gradskoj galeriji održavana izložba radova nastalih na koloniji koja je svake godine trajala od 8. do 18. avgusta u Zlakusi, a poslednje dve u Užicu. U okviru izložbe, u Gradskoj galeriji biće organizovane i radionice za Užičane koji bi želeli da se oprobaju ili u stvaranju umetničkih dela ili posuda, a prema rečima Sofije Bunardžić, obezbeđeno je dovoljno materijala. Prva radionica biće održana danas, 18. novembra, od 15 do 18 časova, a u zavisnosti od intersovanja, biće ih još od 1. do 10. decembra u istom terminu.

Radionice vodi Ana Lazić, akademski slikar – keramičar. Prema rečima Sofije Bunardžić, naredne godine kolonija će biti organizovana u skladu sa izvornom koncepcijom koja će u 2024. biti malo izmenjena i planirano je da bude održana na više destinacija na području grada Užica.

Kolonija je godinama gradila finu sponu između tradicionalnog lončarstva jedinstvenog po materijalu, metodu rada i pečenju keramike na otvorenom plamenu i savremenih tendencija u umetničkoj keramici. Umetnici su stvarali svoja umetnička dela modernog stila na isti način i koristeći tehnologiju, ručni točak, kako od praistorije, a i do danas stvaraju majstori lončari.

-Pokretanjem i realizacijom ovog projekta namera mi je bila da omogućim savremenim umetnicima, akademski obrazovanim keramičarima vrhunske profesionalnosti iz naše zemlje i inostranstva, mojim kolegama, da istražuju i eksperimentišu u za njih novoj tehnici, do sada u teoriji savremene keramike nepoznatom procesu izrade, tehnici nazvanoj „Zlakusa“. Takođe, namera mi je bila i da ih uključim u proces obnavljanja, nastavljanja i oživljavanja ovde sačuvane tradicije da se ne bi ugasila sa generacijom starih majstora lončara, već da se ovom kolonijom napravi povratna sprega u smislu podsticanja mladih žitelja sela Zlakusa, da umeće i iskustvo svojih predaka održe i predaju u nasledstvo budućim generacijama – rekla je, između ostalog Sofija Bunardžić i
dodala:

-Žao mi što još nisam, mada ne znači da neću uspeti da napišem knjigu o svim dešavanjima na kolonijama, rekacijama umetnika kada se vrate u svoju zemlju, kako prezentuju „Zlakusu“. Mnogi vole da dođu više puta, ali princip je da uvek zovemo nove umetnike kako bi se što veći broj susreo sa ovim starim načinom rada. Drago mi je što je kolonija uticala i na to da se stari zanat u Zlakusi obnovi i ponovo oživi, ali i da bude upisan na reprezentativnu listu nematerijalnog svetskog kulturnog nasleđa – kaže Sofija Bunardžić koja je uvek, osim što se bavila organizacijom, tokom svake kolonije i stvarala u njoj svoja umetnička dela.

Radovi nastali na Međunarodnoj koliniji umetničke keramike „Zlakusa“ izlagani su na brojnim međunarodnim i najznačajnijim srpskim žiriranim izložbama. Sofija Bunardžić je za projekat „Keramika Zlakusa“ dobila mnoge nagrade i priznanja, među kojima je i Plaketa ULUPUDS-a 1996. za doprinos afirmaciji struke, Plaketa ULUPUDS-a – godišnja nagrada za stvaralaštvo 2003. za samostalnu izložbu keramike „Tragom vatre“, Povelja Grada Užica 2011. za autorski projekat Međunarodne kolonije umetničke keramike „Zlakusa“, kao i nagrada za životno delo za koloniju 2018. od ULUPUDS-a. Sofija je zadovoljna rezultatima ostvarenim tokom proteklih 26 kolonija, dugogodišnji san umenika, zaljubljenika u svoju struku, postao je stvarnost.

-Vizija je ostvarena, misija u Zlakusi je ostvarena, jer je u početku bilo samo šest
majstora tog starog zanata, a sada ih je preko 40. Ne mešam se, niti sam se ikada mešala u njihov posao, jer radim umetnički deo i preko umetnosti promovišem stari zanat. Kao umetnik i kao čovek sam prezadovoljna – kaže Sofija Bunardžić. Komentarišući mogućnost da Užice bude izabrano za prestonicu kulture Srbije, Sofija Bunardžić se nada da će se to i desiti što bi je veoma obradovalo i ističe:

-Imamo veliki broj kulturnih manifestacija, festivala, kulturnih ustanova, kadrova koji mogu sve to da iznesu, a i gradsko rukovodstvo je raspoloženo da sve podrži. Koliko znam, gradonačelnica je predložila da Užice u okviru tog projekta dobije muzej keramike, da se nađe neki prostor u gradu u kojem bi bili izloženi radovi nastali na proteklih 26 kolonija. Da li će to biti baš muzej ili galerija keramike to je stvar dogovora. Posebno mi je zbog toga milo na dobro svih nas.

Otvarajući izložbu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević rekla je da je „zahvaljujući Sofiji Bunardžić, njenoj upornosti i posvećenosti, sačuvan jedan stari zanat i oplemenjen autorskim pečatima učesnika na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike“ i da je „za poštovanje činjenica da kolonija traje 26 godina i to da je više stotina umetnika boravilo u Zlakusi i moglo da se upozna sa starim grnčarskim zanatom“. Radovi nastali na koloniji, prema rečima gradonačelnice, zaslužuju „posebno mesto“ u gradu na kome će „istorija kolonije biti dostupna svim posetiocima Užica i poštovaocima umetnosti“.


-Nadamo se da ćemo u najskorije vreme uspeti da zaokružimo ovu priču otvaranjem muzeja keramike. Godinama tragamo za adekvatnim prostorom. Sada smo veoma blizu rešenja, da to bude prostor u komleksu Gradskog kulturnog centra, za izlaganje i deponovanje radova nastalih na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa“. Verujem da taj trenutak nije daleko – istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Radojka Popović