Pocetna Društvo NASILJE NAD ŽENAMA JE KRIVIČNO DELO

NASILJE NAD ŽENAMA JE KRIVIČNO DELO

345
0
Podelite

Danas, 25. novembara, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja traje završno sa 10. decembrom – Međunarodnim danom ljudskih prava, Ženski centar Užice je na Trgu partizana od 13 do 15 časova, organizovao potresni performans Ženska groblja, posvećen ubijenim ženama u porodičnom nasilju, a u izvođenju aktivistkinja Centra za devojke iz Niša. U akciji su učestvovale i aktivistkinje Ženskog centra Užice i poznate feministkinje iz Beograda. Ženski centar Užice će i ove godine u vreme kampanje16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama zagovarati bolju zašatitu žena od nasilja, veći broj socijlanih usluga za podršku ženama za izlazak iz nasilja sa posebnim fokusom na sveobuhvatnu i ujednačenu primenu zakona iz sfere zaštite od nasilja i veću bezbednost žena.

Tokom akcije građanima je podeljen informativni material na temu nasilja nad ženama, a na konferenciji za novinare koja je održana na Trgu partizana ovim povodom, žene iz Ženskog centra Užice, Centra za devojke iz Niša i feministkinje iz Beograda govorile su o izazovima i mogućim rešenjenjima kada je u pitanju nasilje nad ženama i devojčicama.

-Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava dugi niz godina i koji doprinosi da se podiže svest javnosti i da se ohrabre žene da ne trpe nasilje i nepoštovanje – rekla je Radmila Gujaničić, koordinatorka u Ženskom centru Užice.

Ljerka Ćurčin Mezga, feministkinja, dugogodišnja konsultantkinja za rad sa ženama žrtvama nasilja, licencirana trenerica za edukaciju institucija za rodno zasnovano nasilje, ukazala je ovog puta da je već 20 godina prošlo od kada je kod nas donesen Zakon koji nasilje u porodici tretira kao krivično delo.

-Tog momenta nastala je velika promena za sve nas u invalidnom sektoru koji smo radili sa ženama žrtvama nasilja, za sve žrtve nasilja, ali i za institucije. Od tog momenta smo povezani i zajedno radimo na tome da što bolje, efikasnije, kvalitetnije i sigurnije
radimo u interesu zaštite žrtava nasilja. Tu ima puno problema. Još se donose dodatni akti i pravilnici, kroz praksu se i menjaju. Ono što je najbitnije, jeste da svi znaju da zakoni postoje, da je nasilje nad ženama krivično delo, da nije dozvoljeno i da porodica treba da bude mesto s puno ljubavi i podrške svakom članu od dece do starih – istakla je Ljerka Ćurčin Mezga.

Tatjana Nikolić, predstavnica Centra za devojke iz Niša, kaže da performans Ženska groblja govori o femicidu, ubistvu žene samo zato što je žena, motivisano mržnjom prema ženama, osećanjem nadmoći i vasništva nad životom i telom žene.

-Želimo da se ljudi na ulici susretnu sa svim imenima tih žena koje su ubijene od strane najbližih u porodici, partnera, očeva, sinova, bivših partnera. Mi se 25 godina borimo protiv nasilja nad ženama, a ovo je samo jedna od aktivnosti koja podstiče na promišljanje o ovoj vrsti nasilja – rekla je Tatjana Nikolić i najavila da će tokom kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama gostovati u još deset gradova u Srbiji.

Povodom kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama Ženski centar Užice je 24. novembra predstavio knjigu Lepe Mlađenović Emocije menjaju rad mozga i u Srednjoj medicinskoj školi odražao radionicu na temu Nasilja nad ženama i devojčicama.
Večeras će u Narodnoj biblioteci u 18 časova biti predstavljena knjiga ,,Izvinjenje” Eve Ensler.

Rada Popović