Pocetna Društvo SELAKOVIĆ: SAMO JE ŽIVOT U SLOBODI DOSTOJAN ŽIVLJENJA

SELAKOVIĆ: SAMO JE ŽIVOT U SLOBODI DOSTOJAN ŽIVLJENJA

319
0
Podelite

Na Kadinjači je obeležena 81.godišnjica istoimene bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine štiteći odstupnicu Vrhovnog štaba na čelu sa Titom stradao Radnički partizanski
bataljon u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Bitka na Kadinjači označila je kraj prve
slobodne teritorije u porobljenoj Evropi u Drugom svetskom ratu – Užičke republike koja
je trajala 67 dana.

Poginulim borcima najpre je služen parastos uz sasluženje sveštenstva Užičke crkve, a
zatim je održana državna ceremonija u organizaciji Odbora Vlade za negovanje tradicija
oslobodilačkih ratova Srbije, Grada Užice i Narodnog muzeja Užice.

Uz pratnju orkestra Vojske Srbije na spomen-obeležje herojima Kadinjače vence su položile delegacije Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Užica, SUBNOR-a, Gradske opštine Sevojno i brojnih boračkih organizacija koje su autobusima došle iz ranih delova Srbije. Državnoj svečanosti prisustvovali su i učenici Gimnazije i Ekonomske škole iz Užica.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u svom
obraćanju istakao je da Bitka na Kadinjači predstavlja integralni deo srpske nacionalne
epopeje, bez obzira na sve političke i ideološke nadgradnje.
-Ovde su naši sunarodnici dali živote za svoju zemlju ili viziju neke buduće zemlje i poručili kao mnogo puta u našoj istoriji da je samo život u slobodi dostojan življenja – rekao je ministar Selaković i dodao da dok je god Srba i srpske države bićemo ovde nepokolebani bilo kakvim ideološkim dilemama, bićemo ovde da bismo odali počast herojima i njihovoj moralnoj veličini.

Član Predsedništva republičkog odbora SUBNOR-a general Ljubiša Diković rekao je da je
delo junaka Kadinjače besmrtno.
-Na Kadinjači su se sukobili s jedne strane Nemci kao osvajači i okupatori, a sa druge strane slobodoljubivi građani Užica, Posavine i Šumadije. Junaci Kadinjače hvala za primer koji ste nam dali kako se brani rodna gruda . Dragi Užiačni branimo slobodu u slobodi i ponosimo se Užičkom republikom. Izgovarajmo ove dve reču izdignute glave i svakom ko se drzne pa i verbalno da oskrnavi našu istoriju pokažimo im Kadinjaču – naveo je general Diković. Govorei u slavu junaka Kadinjače.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević podsetila je da istorija beleži da su
borci Radničkog partizanskog bataljona koji je predvodio komandant Andrija Đurović zajedno sa Posavcima i Orašanima suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju.
-Gotovo svi su izginuli, ali je zadatak izvršen. Heroji Kadinjače, metalci, pekari tkači, obućari, dali su svoje živote da bi se neki drugi životi nastavili. Suočili sa najvećim iskušenjem i nisu pobegli. Ostali su n Kadinjači i hrabro do kraja borili protiv neprijatelja – reči su gradonačelnice Užica.

Posle državne cermonije na Kadinjači je održan prigodan kulturno-umetnički program u
kome su između ostalih učestvovali dramski umetnici Slobodan Ljubičić i Divna Marić.

Žanka Erić