Pocetna Društvo NOVA ULAGANJA U PROIZVODNJU

NOVA ULAGANJA U PROIZVODNJU

385
0
Podelite

-Sa novom opremom uspeli smo da povećamo ne samo produktivnost, već i kvalitet i bezbednost naših upakovanih proizvoda što nam omogućava da budemo konkurentni na tržištu, ali i otvaranje novih tržišta – izjavio je Svetislav Mlađenović, vlasnik i direktor Master Food doo iz Užica koji se od 2007. bavi otkupom i preradom više vrsta jagodičastog voća, a od 2018. intenzivnije ulaže u razvoj organske proizvodnje voća u kojoj je začetnik u ovom delu Srbije.

Privatno preduzeće Master Food doo iz Užica, putem EBRD programa za konkurentnost preduzeća koji podržava Evropska unija, obezbedilo je finansiranje za nabavku nove automatske pakerice za zamrznuto voće i linije za pranje i kontrolu voća, sa ciljem smanjenja ručnog rada i povećanja proizvodnje. Rezultati ove investicije su povećana produktivnost, kao i mogućnost razvoja novih kvalitetnih proizvoda.

-Sa novom opremom uspeli smo da povećamo ne samo produktivnost, već i kvalitet i bezbednost naših upakovanih proizvoda što nam omogućava da budemo konkurentni na tržištu, ali i otvaranje novih tržišta. Trenutno preradimo oko 2.000 tona voća svake godine, ali se nadamo da će nam ova investicija omogućiti da povećamo godišnju proizvodnju – kaže Svetislav Mlađenović, direktor i vlasnik kompanije Master Food doo Master Food doo se od 2007. godine bavi otkupom i preradom više vrsta jagodičastog voća – maline, kupine, borovnice i jagode. Voće otkupljuju od lokalnih uzgajivača.

Prerada i proizvodnja odvija se pod strogo kontrolisanim uslovima što potvrđuju mnogi međunarodno priznati sertifikati, a od 2018. godine začetnici su organske proizvodnje voća u ovom delu Srbije u kooperaciji sa poljoprivrednim proizvođačima.

Svoje proizvode izvoze u Kanadu, Bliski istok i Evropu, dok jedan deo plasiraju i na domaćem tržištu kroz saradnju sa velikim trgovinskim lancima.

Sa planovima da investiraju u opremu, Master Food doo je aplicirao za kredit EBRD-a za mala i srednja preduzecća putem Banca Intesa. Nakon što je investicija uspešno završena, Master Food doo je dobio podsticajna sredstva u iznosu od 15 odsto kredita, koja finansira Evropska unija.

-Pristup finansijama je ključni faktor za rast poslovanja i konkurentnost. Zajedno sa EU podržavamo domaća preduzeća kao što je Master Food doo kreditima i bespovratnim sredstvima, što njihova ulaganja čini znatno pristupačnijima – objašnjava direktor EBRD za zapadni Balkan, Mateo Kolanđeli.

Kroz program za povećanje konkurentnosti preduzeća, EBRD obezbeđuje kreditne linije, a
Evropska unija bespovratna sredstva za mala i srednja preduzeća. Program koji se sprovodi u zemljama Zapadnog Balkana je do sada podržao preko 800 firmi da ulože u novu opremu, tehnologiju, mere za povećanje energetske efikasnosti.

U Srbiji je oko 350 preduzeća iskoristilo podršku putem ovog programa, a ukupna vrednost njihovih investicija je oko 90 miliona evra. Preko čak 70 odsto investicija bile su u tehnologije koje doprinose poboljšanju energetske efikasnosti čime je omogućeno smanjenje emisija CO2 za oko 25.000 tona godišnje, što je jednako emisiji CO2 koju godišnje emituje oko 5.000 automobila.

EBRD će nastaviti da u saradnji sa donatorima i lokalnim bankama obezbeđuje povoljno finansiranje za mala i srednja preduzeća.

R. Popović