Pocetna Društvo ORGANSKA PROIZVODNJA U USPONU

ORGANSKA PROIZVODNJA U USPONU

244
0
Podelite

U Srbiji organska proizvodnja ima izuzetne potencijale pa iako ona u protekloj
deceniji ubrzano raste potražnja i dalje znatno veća.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika“ uz podršku projekta nemačke razvojne agencije GIZ za razvoj privatnog sektora u Srbiji, organizovalo je obuku iz oblasti organske proizvodnje u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga. Obuka je organizovana za predstavnike regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz užičkog kraja iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali i za proizvođače u cilju podrške poljoprivrednicima koji žele da se uključe u organsku proizvodnju. Slične obuke organizovane su tokom ove godine i u Nišu, Zaječaru i Beogradu.

Dr Snežana Oljača, predsednica Upravnog odbora „Serbia Organika“ i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ističe da je iskazana potreba za obukama onih koji potpomažu razvoj poslovanja u okviru organske proizvodnje kako bi bili stimulisani ne samo razvoj primarne proizvodnje već i prerade. U Srbiji ova vrsta proizvodnje ima izuzetne potencijale, a s obzirom da je potražnja za organskim proizvodima i na domaćem i na stranom tržištu veća nego ponuda, „Serbia Organika“ se godinama zalaže za razvoj organske proizvodnje na svim nivoima.

-Na domaćem tržištu imamo malo organskih proizvoda i da ne bismo stimulisali uvoz bolje je da sami proizvodimo za sebe, ali i za izvoz u kome se sada plasira više od 90 odsto ukupne proizvodnje, biljne i životinjske koja je prošla proceduru koja je propisana standardom i propisima Republike Srbije i EU– navodi dr Snežana Oljača. Izvoz je u protekloj deceniji porastao 15 puta i u 2021. godini dostigao je 57,4 milijarde evra. Od 33 države u koje se plasiraju srpski organski proizvodi u prošloj godini je EU tržište najveći partner, a od zemalja to je Nemačka.

U protekloj deceniji u Srbiji je došlo do intenzivnog rasta i razvoja organske proizvodnje. Površine pod biljnom organskom proizvodnjom povećane su sa 5.855 hektara 2010, na 23.500 hektara 2021. godine, a ubrzano se razvijaju stočarska proizvodnja i prerađivačka industrija, raste i broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju kojih je sada oko 7.000 i više od 90 odsto njih je, kako navodi dr Snežana Oljača, u grupnoj sertifikaciji gde je nosilac sertifikata pravno lice. Najviše ovakvih grupa je u zapadnoj, centralnoj i delimično istočnoj Srbiji.

-U Raškoj oblasti se razvija grupna sertifikacija stočara što je veoma pohvalno. Treba reći i da država, uopšte, daje dobre podsticaje za organsku proizvodnju – ističe dr Snežana Oljača.

Najbrojniji proizvođači organskih proizvoda su u oblasti biljne proizvodnje među kojima dominiraju uzgajivači malina. Jedna od njih je i Mirjana Luković iz Arilja koja na oko šest hektara uzgaja letnje, a na dva hektara jesenje sorte organske maline od 2012. godine od kada poseduje sertifikat za domaće i za tržište Evriopske unije. Iako nije jednostavno dobiti sertifikat, Mirjana kaže da ga je dobila u prvoj godini kada su počeli proizvodnju.

-To se desilo zato što smo posadili malinu na zemljištu koje nije obrađivano više od deset godina. Podneli smo svu potrebnu dokumentaciju i dobili sertifikat – navodi Mirjana Luković i ističe:

-Kada smo počeli organsku proizvodnju to je bio bum u Arilju koje je bilo već uveliko poznato po proizvodnji maline. Niko nije verovao da postoji organska malina. Tada je vladalo mišljenje da je organska malina ona koja je neprskana. Niko nije znao da postoje preparati koji se koriste u organskoj proizvodnji. Mi smo bili smešni tada, ali sada u Arilju već ima deset proizvođača organske maline ili sami imaju sertifikat ili rade za neku firmu koja ima sertifikat.


Prema rečima Mirjane Luković, u organskoj proizvodnji prinos se svake godine povećava, jer preparati koji se koriste za prskanje maline oplemenjuju zemljište za razliku od konvencionalne proizvodnje u kojoj ga pesticidi uništavaju.
-Ovakve obuke dosta znače, jer na njima se uvek nešto novo nauči, a saznamo i nove, nama bitne informacije u vezi podsticaja, preparata koji se koriste u ovoj proizvodnji –
ističe Mirjana Luković.

Rada Popović