Pocetna Društvo IZLOŽBA I DEBATA O ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU

IZLOŽBA I DEBATA O ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU

271
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru Užice otvorena je izložba fotografija, nastalih u toku realizacije projekta „Lokalni mehanizmi za razvoj ženskog preduzetništva“, a zatim je održana javna debata na temu: „Potencijali i izazovi žena preduzetnica u razvoju lokalne ekonomije“.

Otvarajući izložbu, Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice Užica za populacionu politiku, izrazila je nadu da će ona biti jedan od pozitivnih impulsa za buduće preduzetnice:

-Kada je reč o ženama, potencijali su gotovo neiscrpni, aizazovi mnogobrojni. Da bi se
raspoloživi kapaciteti mogli racionalno iskoristiti, a izazovi prevazići, uočićete i u samoj izložbenoj postavci gde se vidi put razvoja koji su neke žene uspešno savladale i svoj biznis sa nivoa preduzetništva podigle na nivo mikro i malih preduzeća. One su dokaz da je to moguće, a izložba autorke Vesne Živanović jedan je od načina da promovišemo žensko preduzetništvo i podstaknemo naše sugrađanke da se bore za realizaciju svojih poslovnih ideja – rekla je Mirjana Radivojčević i navela da su brojni razlozi zbog čega nema više žena u preduzetništvu i izrazila je nadu da će žene koje su manje sklone riziku biti ohrabrene institucionalno i vaninstitucialno da kreiraju svoje biznise na osnovu pouzdanih informacija o mogućnostima finansiranja i podsticanja iz posebnih benefita.

Autorka izložbe Vesna Živanović podsetila je da je izložba, nastala sa idejom da se pokažu i potencijali preduzetnica, ali i izazovi sa kojima se one suočavaju.

-Cilj izložbe je da se promoviše žensko preduzetništvo i da se podstaknu sugrađanke da realizuju svoje poslovne ideje – istakla je Živanović.

Otvarajući debatu, kojoj su prisustvovali, osim preduzetnica i predstavnici Grada Užica, Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, Mirjana Radivojčević je podsetila da je Grad Užice insitucionalno podržao žene još 2008, a tri godine kasnije formiran je Savet za rodnu ravnopravnost polova koji je posle usvajanje evropske Povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, promenio naziv u Savet za rodnu ravnopravnost.

-Na osnovu istraživanja i prikupljanja informacija sagledano je da žene, a posebno preduzetnice, nemaju u našem društvu ravnopravan položaj i da nisu dovoljno uključene u lokalne razvojne procese, štaviše, teško je utvrditi tačan broj preduzetnica na području našeg grada. Još uvek ključne odluke i politike u zajednici vezane za politički, ekonomski ili socijalni kontekst donose se sa veoma malim učešćem žena.

Ključni problem u zajednici je ekonomska nejednakost muškaraca i žena i nedovoljna
iskorišćenost ženskih resursa – rekla je Mirjana Radivojčević i naglasila da je glavni cilj programa „Ključnim koracima ka rodnoj ravnopravnosti – faza II“, u okviru kojeg se realizuje projekat „Lokalni mehanizmi za razvoj ženskog preduzetništva“, podizanje nivoa znanja žena preduzetnica, ali i onih koje se spremaju da to budu. Jedan od ciljeva projekta je i izrada baze podataka o ženama preduzetnicama u Užicu.

Mirjana Radivojčević navela je da su u toku realizacije ovog projekta, između ostalog, održane četiri jednodnevne radionice, dve na temu fondova za pokretanje ženskog biznisa, a dve na temu pokretanja ženskog biznisa u ruralnim sredinama. U realizaciju projekta bilo je uključeno oko 60 žena od kojih pojedine imaju svoj biznis, ali žele da ga unaprede, a neke se tek spremaju da realizuju svoje poslovne ideje.

Projekat „Lokalni mehanizmi za žensko preduzetništvo“  koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Woman) u okviru je programa „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II“, koji finansira Evropska unija.

Tekst i foto: Rada Popović