Pocetna Društvo DOBIJENA LICENCA ZA RAD

DOBIJENA LICENCA ZA RAD

371
0
Podelite

Udruženje potrošača Užice dobilo licencu za rad kao jedno od 12 udruženja u Srbiji, dok je na konkursu učestvovalo njih 27. Ministarstvo Unutrašnje i spoljne trgovine ove godine akcenat stavlja na edukaciju potrošača u ostvarivanju svojih prava

Po novom Zakonu o zaštiti potrošača sva udruženja su bila dužna da podnesu dokumentaciju za evidentiranje kod Ministarstva za unutrašnju i spoljnu trgovinu.

– Udruženje potrošača Užice je na osnovu dostavljene dokumentacije i izveštaja o radu u protekle tri godine upisano u registar kao jedno od 12 udruženja potrošača koje je ispunilo uslove dok je njih 27 podnelo dokumenta – navodi predsednik Udruženja Branko Prodanović. Ovo udruženje koje pokriva Zlatiborski okrug i dobar deo Moravičkog ispunilo je uslove zahvaljujući izveštaju o radu i tehničkoj opremljenosti, diplomamama stručnosti, sertifikatima i poslovnom prostoru koji je obezbedio Grad Užice. U resornom ministarstvu nedavno je održan sastanak sa predstavnicima udruženja potrošača iz Srbije.

Ministar Tomislav Momirović, prema Prodanovićevim rečima upoznao se sa problemima u radu udruženja i finansiranjem, sa ostvarenom saradnjom sa javnim i javno-komunalnim preduzećima, tržišnom inspekcijom i iskazao rešenost da se pospeši rad udruženja za zaštitu potrošača u Srbiji.

-S obzirom na izostanak evidencije bez udruženja su ostali Čačak, G.Milanovac, kruševa, Bor, Zaječar i drugi gradovi tako da je pritisak na udruženja koja su ostala – kaže Prodanović koji je na čelu udruženja koje je dobilo licencu za rad na korist građana Užica i potrišača Zlatiborskog okruga i šire. Užičko udruženje biće adresa na koju će moći da se obrate prilikom reklamiranja i ostvarivanja svojih potrošačkih prava. Udruženjima je u Ministarstvu obećana stručna i savetodavna pomoć u tumačenju zakona i drugih pravnih akata koji se tiču prava potrošača i animacije inspekcija, stručno osposobljavanje. I predavanja u vezi primene novog Zakona i pojedinih nejasnoća. Prema Prodanovićevim rečima on proširuje ovlašćenja udruženjima potrošača, a preko projekata Ministarstvo će sufinansirati rad Udruženja.

Oprez

-Koristim priliku da povodom novogodišnjih i božićnih sniženja upozorim potrošače na oprez prilikom kupovine i odabira proizvoda. Ne nasedajte na lažna sniženja robe, jer smo primetili da se pojedini trgovci ovim služe u poslednje vreme. Najpre dizanje cene 20-30 odsto, a onda nastupa vraćanje na staru cenu i na taj ,,mame” potrošače. Obavezno uzimati fiskalne račune prilikom kupovine, čuvati ih i po mogućstvu opirati jer blede kako bi ostvarili svoja prava kod trgovaca.

Potrošači da se klone kupovine od vrata do vrata i sumljive onlajn kupovine preko Interneta. Penzioneri da se obrate svojim članovima domaćinstva, deci i unucima prilikom veće kupovine i zaduženja i dobro pročitaju ugovore i šta u njima piše. Nikako ne juriti servisere već u slučaju reklamacije prava ostvariti na mestu gde je proizvod kupljen.