Pocetna Društvo VISINA ŠTETE DO 40000

VISINA ŠTETE DO 40000

321
0
Podelite

Od 1. januara 23. decembra 2022. godine, primljeno je ukupno 418 zahteva za mirno rešavanje spora u postupku sklapanja vansudskih poravnanja, radi naknade nematerijalne štete po osnovu napada i ujeda pasa na ljude od čega 106 zbog napada na domaće životinje, najčešće ovce

Od početka godine do polovine novembra prema podacima komunalne policije u Užicu prijavljeno je 290 napada pasa lutalica na ljude, a u celoj 2021. godini 283. Na naše pitanje koliko je ove godine bilo zahteva za vansudsko poravnanje zbog ujeda pasa lutalica, manje ili više u odnosu na godinu iza nas i koliko iznose odštete u odgovoru Pravobranilaštva se navodi.

– Od 1. januara 23. decembra 2022. godine, primljeno je ukupno 418 zahteva za mirno rešavanje spora u postupku sklapanja vansudskih poravnanja,radi naknade nematerijalne štete po osnovu napada, ujeda pasa i mačaka lutalica na ljude i napadom pasa na domaće životinje (ovce, ovnove, jagnjad, domaću živinu). Visina nakande štete je određivana u rasponu od 10.000 do 40.000 dinara, u zavisnosti od težine povrede iz dostavljene medicinske dokumentacije. U 2021. godini, ukupno je primljeno 464 zahteva za sklapanje vansudskih poravnanja, po ovom osnovu. Meta napada pasa lutalica bile su i domaće životinje. Pravobranilaštvo smo pitali koliko je registrovano ovakvih zahteva i koje domaće životinje su najčešće stradale?

-Od 1. januara do 23. decembra 2022. godine, primljeno je ukupno navedenog broja zahteva, odnosno od 418, 106 zahteva se odnosilo na predloge vansudskog poravnanja, za naknadu materijalne štete, nastale napadom pasa lutalica na domaće životinje a koje su rezultirali uginućem i štetom za vlasnike. Visina naknade štete je određivana prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Gradske uprave za infrastrukturu. Odeljenja za poljoprivredu, kao i cenama grla na tržištu uvidom u „STIPS“ bazu podataka. Prilikom odlučivanja o visini naknade, uzimane su u obzir sledeće činjenice: starost grla, rasa, sjagnjenost, i drugo. Da li je zbog ujeda vlasničkog psa i nesavesnog postupanja i držanja psa neko od vlasnika nadoknadio štetu oštećenom?

Pravobranilaštvo dodaje da kao ,,organ ne raspolaže takvim podatkom, ali da se u sudskom postupku ova okolnost ističe kao doprinos štetnika nastanku štetnog događaja, što ima uticaja prilikom utvrđivanja visine naknade“.

Žanka Erić