Pocetna Društvo VELIKI BROJ INSPEKCIJSKIH KONTROLA

VELIKI BROJ INSPEKCIJSKIH KONTROLA

434
0
Podelite

-Najviše zahteva se upućuje građevinskoj, tržišnoj, inspekciji rada, zdravstvenoj i sanitarnoj inspekciji. Kada stigne prijava inspektori su dužni da izađu na teren, a najveći broj zahteva je iz Užica-istakao je Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga

Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga ovu funkciju obavlja od aprila 2022. godine. Zlatiborski upravni okrug ima preko 20 inspekcija u kojima radi 80 inspektora u okviru devet ministarstava.

Koliko je ove godine urađeno inspekcijskih kontrola?

U toku ove godine izvršeno je 15.500 nadzora, a inspektori u svom radu obavljaju i preventivne kontrole. Kada govorimo o inspekcijama nije suština samo u kažnjavanju, nego i upućivanje da se radi po zakonu. Ali ako se preporuke ne ispoštuju onda sledi kažnjavanje. Inspektori rade u skladu sa planom rada gde se najavljuju subjektima, ali i po prijavama građana. Prijave mogu biti upućene ministarstvima ili direktno inspekcijama. Kada stigne prijava inspekcija je dužna da izađe na lice mesta i izvrši inspekcijski nadzor.

Da li su ovi brojevi pokazatelj opterećenosti i problema?

Veoma sam zadovoljan dosadašnjim radom inspektora, a toliki broj nadzora to i pokazuje. Sigurno da oni imaju problema, da se susreću sa raznim pritiscima kada izađu na teren. Važno je istaći i da je veoma mali broj prigovora na rad inspektora, a znam da se suočavaju sa velikim brojem problema. Lično sam se i uverio kada je bio problem u vodosnabdevanju u Arilju da im upućuju pretnje, a dešava se i da im oštete vozila….

Kojim inspekcijama se upućuju najviše zahteva?

Najviše zahteva se upućuje građevinskoj, tržišnoj, inspekciji rada, zdravstvenoj i sanitarnoj inspekciji. Kada stigne prijava inspektori su dužni da izađu na teren. Najveći broj zahteva je iz Užica. Primera radi, u građevinarstvu da bi neko počeo da gradi mora prethodno da pribavi svu dokumentaciju. Ukoliko se radi i gradi nelegalno inspekcija onda zaustavi radove i piše prijavu za prekršaj.

Koliko se vodi računa o bezbednosti i zdravlju na radu u pojedinim sektorima, kao što je građevinarstvo gde se događaju i nesreće?

Inspekcija rada vredno radi svoj posao i inspektori ne dozvoljavaju da bilo šta bude mimo zakona. Svedoci smo da se to dešavalo ove godine i inspekcija je sprovela zakonske mere.

Koliko radnici prijavljuju Inspekciji rada poslodavce u privatnom sektoru?

Poslednjih meseci bilo je prijava radnika ali u slučajevima gde su radili na „crno“ i kada su dobili otkaz onda su prijavili poslodavce. Pozivam sve da ne dozvole da rade na „crno“ i ne treba niko da dozvoli da ga izrabljuje poslodavac, već da bude prijavljen. Ukoliko nije prijavljen onda ne može da ostvari svoja prava. Zato je važno da se slobodno prijavi svaka nepravilnost na poslu i zaposleni neće sigurno trpeti nikakve posledice.

Da li imate dovoljno inspektora s obzirom koliko područje pokrivaju i da li ima interesovanja za ovaj posao?

Ministarstvo je raspisalo konkurs za inspektore rada, ali mladi nisu baš zainteresovani za te poslove. Ne samo u toj inspekciji već i u ostalim. Do pre nekoliko godina Zlatiborski upravni okrug imao je oko 140 inspektora a sada ih je 80. Mladi ne žele da rade posao inspektora za prosečnu platu već traže druge poslove gde su veće zarade. Mnogo je posla a malo inspektora.

Kako funkcioniše Savet okruga i šta je trenutno aktuelno?

U okviru Zlatiborskog upravnog okruga u Savetu okruga je načelnik, devet predsednika opština i gradonačelnica Užica. Na Savetu se razmatraju instrukcije od nadležnih ministarstava, a sada je aktuelan javni poziv od Ministarstva poljoprivrede. Svi poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom mleka imali mogućnost da se prijave i da dobiju merkantilni kukuruz za ishranu mlečnih krava. Svi iz Saveta su uzeli učešće kako bi se kukuruz dopremio do opština. Proizvođali su podnosili prijave Poljoprivrednoj stručnoj službi a uslovi su bili da su registrovani, da imaju premiju za mleko i da nemaju preko 50 krava. Na osnovu ispunjenja uslova svaki poljoprivrednik ima pravo na 240 kilograma kukuruza po grlu. Iz Ministarstva očekujemo liste korisnika, pa da do kraja januara završimo taj posao.

Da li vam se građani obraćaju sa zahtevima koji nisu u vašoj nadležnosti?

Takvih slučajeva i zahteva imam svakog dana, najčešće misle da načelnik okruga može da reši različite probleme ne znajući koje su moje nadležnosti, pa ih onda upućujem kome treba da se obrate da bi ostvarili svoja prava. Veći deo zahteva se odnosi na nadležnosti lokalnih samouprava kada su u pitanju putevi, vodovodi… Primera radi, letos kada smo imali problem u vodosnabvdevanju u Arilju tada su se iz Moravičkog i Zlatiborskog okruga okupili inspektori koji su zatražili da se prestane sa nenamenskim trošenjem vode da bi se obezbedilo dovoljno vode za piće. Ljudi su shvatili ozbiljnost situacije i pravovremeno odreagovali kako bi se izbegli veći problemi.

Vi ste kao načelnik upravnog okruga i komandant Štaba za vanredne situacije, pa kako je protekla ova godina?

Svaka opština ima svoj Štab za vanredne situacije, ali mi smo svi na zajedničkom zadatku da preko Okružnog štaba sprovodimo preventivne akcije da ne bi došlo do vanrednih situacija. Ove godine nismo imali na teritoriji okruga potrebu za uvođenjem vanrednih situacija. Uputstva smo davali svim opštinama kako da spreče eventualne nepogode kao što su poplave, požari…

Kakva je saradnja sa Gradom Užicem jer je ovde i sedište Okruga?

Pohvalio bi tu saradnju a navešću i da su nam izašli u susret što su nam obezbedili i parking za službena vozila što do sada nije bio slučaj.

Šta biste još izdvojili što karakteriše Zlatiborski okrug?

Naš okrug je jedan od razvijenijih okruga u Srbiji, privreda je ostvarila suficit preko 200 miliona i sa tendencijom rasta više izvozimo nego što uvozimo, nezaposlenost je u padu a prisutan je dolazak i velikog broja radnika iz inostranstva. Sa ove pozicije mogu da budem zadovoljan a očekujemo da će kapitalni projekti još unaprediti brojne sektore u okrugu.

Kakva je saradnja sa predstavnicima opština u našem okrugu, ali i sa drugim okruzima?

Moram da istaknem veoma dobru saradnju sa svim predsednicima opština i gradonačelnicom Užica. Što se drugih okruga tiče i tu je saradnja na visokom nivou jer u su skoro svuda slični problemi. Ali je ključno da u narednom periodu budemo jedinstveni.

KONTROLA PRODAJE ŽIVOTNIH NAMIRNICA

U proteklom periodu obavljen je veliki broj inspekcijskih kontrola prodaje brašna, šećera, ulja… To su bili danonoćni izlasci na teren, a onda je usledila kontrolisana prodaja peleta.

KONZULAT KAZAHSTANA

U julu ove godine, Vlada Republike Srbije dala je saglasnosnost za otvaranje Konzulata Republike Kazahastan u Užicu koji će obuhvatati teritoriju Zlatiborskog upravnog okruga. To je veoma značajno za naš okrug, jer je Kazahstan veoma ekonomski razvijena zemlja sa kojom možemo ostvariti značajnu saradnju po pitanju privrede, ekonomije i obrazovanja.

Dragica Cvijović