Pocetna Društvo ISTRAJNA BORBA ZA UNAPREĐENJE PRAVA ŽRTAVA

ISTRAJNA BORBA ZA UNAPREĐENJE PRAVA ŽRTAVA

493
0
Podelite

Viktimološko društvo Srbije-VDS je organizacija civilnog društva koja se pune dve i po decenije bavi unapređenjem prava žrtava, nezavisno od njihovih svojstava i vrste stradanja. Ovo Društvo je 25. januara, u Užicu organizovalo okrugli sto pod nazivom Zaštita žrtava nasilja u porodici i preporuke za njeno unapređenje. O Viktimološkom društvu Srbije, njegovim aktivnostima i ciljevima, ali i o temi okruglog stola, govorila je za „Vesti“ Jasmina Nikolić, direktorka VDS-a. Viktimološko društvo Srbije – VDS osnovano je 1997

Možete li nam reći nešto više o Društvu i koja je njegova misija?

-Viktimološko društvo Srbije-VDS je organizacija civilnog društva koja se 25 godina bavi unapređenjem prava žrtava, nezavisno od njihovih svojstava i vrste stradanja. Ključne aktivnosti VDS su zalaganje za promene zakona i prakse, podrška i pomoć žrtvama, istraživanja i edukacije. Znanja dobijena istraživanjima koriste se za razvijanje programa pomoći i edukativnih paketa, kao i za zalaganje za promene. U svim svojim aktivnostima VDS neguje rodno senzibilni pristup i poklanja posebnu pažnju žrtvama rodno zasnovanog nasilja (www.vds.rs ). Delatnost Viktimološkog društva Srbije je organizovana u dve glavne grupe aktivnosti: službu za žrtve kriminaliteta (Služba VDS info i podrška žrtvama) i centar za istraživanje i edukaciju u okviru koga postoji posebni program koji se bavi istinom i pomirenjem.

Ko se sve može obratiti Službi VDS Info i podrška žrtvama i šta osoba koja se obrati može da očekuje, koju vrstu pomoći?

-Služba VDS info i podrška žrtvama je prva opšta služba za žrtve kriminaliteta, čiju ciljnu grupu čine sve žrtve kriminaliteta, žene i muškarci, pripadnici svih etničkih grupa, nezavisno od bilo kog ličnog svojstva (LBGT, bolesni, osobe s invaliditetom i slično). Pomoć i podrška se pružaju kako direktnim, tako i indirektnim žrtvama (članovima porodice direktnih žrtava i drugim licima posredno povređenim kriminalnim ponašanjem). Takođe, ciljna grupa uključuje i žrtve kriminaliteta koje se pojavljuju na sudu kao svedoci ili u nekoj drugoj ulozi, kao i žrtve nasilja koje su u zatvoru, bivši i sadašnji zatvorenici i to vezano za njihova prava i viktimizaciju. Usluge koje se pružaju žrtvama u okviru Službe uključuju emotivnu podršku, zatim informacije (kako informacije o psihološkim reakcijama i dinamici oporavka, tako i praktične informacije za ponovno uspostavljanje životnih tokova posle traumatičnog događaja, zatim informacije o pravima žrtava i načinima na koje mogu da ih ostvare, o mogućnostima korišćenja restorativnih pristupa, posebno medijacije i drugih načina mirnog rešavanja problema i slično). Takođe, u zavisnosti od konkretnih potreba svake žrtve koja se obrati Službi VDS Info i podrška žrtvama, žrtva se upućuje na specijalizovane (državne i civilne) službe i organizacije ili pojedince u Beogradu i Srbiji. U okviru Službe, pruža se i podrška na sudu, u kontaktima sa državnim institucijama i u procesu medijacije. Pomoć i podrška koje se pružaju u okviru Službe VDS info i podrška žrtvama baziraju se na osnažujućem i podržavajućem odnosu prema žrtvama, koji može biti značajan za njihov oporavak, ali i za aktiviranje u traženju rešenja za problem sa kojim se suočavaju. Važno je da naglasimo da su svi vidovi pomoći i podrške za žrtve besplatni.

U Užicu ste u sredu organizovali okrugli sto pod nazivom Zaštita žrtava nasilja u porodici i preporuke za njeno unapređenje. Koje su bile osnovne teme okruglog stola i zašto?

-Viktimološko društvo Srbije je 25. januara u Užicu oranizovalo okrugli sto pod nazivom Zaštita žrtava nasilja u porodici i preporuke za njeno unapređenje. Okrugli sto je organizovan u okviru projekta pod nazivom Jačanje kapaciteta i podrška grupama za koordinaciju i saradnju u odgovoru na nasilje u porodici i druge oblike rodno zasnovanog nasilja, koji sprovodi Viktimološko društvo Srbije. Projekat je deo programa Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primena normi, promena svesti, koji finansira Evropska unija i implementira UN Women. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, predstavnici/e centara za socijalni rad i osnovnih javnih tužilaštava, koji učestvuju u radu grupa za koordinaciju i saradnju u slučajevima nasilja u porodici, kao i predstavnici/e nevladinih organizacija. Okrugli sto je bio posvećen zaštiti žrtava nasilja u porodici i preporukama za njeno unapređenje. Poseban fokus je bio na razmatranju uloge grupa za koordinaciju i saradnju (GKS) u odgovoru na nasilje u porodici, razmeni iskustava i izazova sa kojima se grupe suočavaju u praksi i preporukama za unapređenje rada grupa i ukupnog odgovora na nasilje u porodici. Grupe za koordinaciju i saradnju su prema odredbama Zakona o sprečavanju nasilja u porodici obrazovane na nivou svih osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji. U sastav grupa ulaze predstavnici osnovnih javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad. Grupe imaju za cilj da obezbede koordinisan, blagovremen i efikasan odgovor na nasilje u porodici i zaštitu žrtava. Okrugli sto je bio prilika da se čuju iskustva predstavnika/ca svih institucija uključenih u rad grupa za koordinaciju i saradnju, kao i da se dođe do zajedničkih predloga i preporuka vezano za unapređenje odgovora na nasilje u porodici.

               

Zašto je odabrano Užice za domaćina okruglog stola?

-Užice smo odabrali kao mesto održavanja okruglog stola jer su nam u projekat bili uključeni predstavnici/e pomenutih institucija iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga, pa nam se učinilo da je Užice, kao sedište Zlatiborskog okruga, najpogodnije za organizaciju i dolazak učesnika i učesnica.

Možete li nam reći nešto više o samom projektu u okviru kojeg je održan okrugli sto?

-Opšti cilj projekta koje sprovodi Viktimološko društvo Srbije je jačanje kapaciteta grupa za koordinaciju i saradnju pri 20 osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji za procenu potreba žrtava i izradu individualnih planova podrške i zaštite žrtava nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja definisanih Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici. Projekat čine dve osnovne komponente. Prva je istraživanje usmereno na dolaženje do saznanja o radu grupa za koordinaciju i saradnju i potrebama članova grupa za jačanje kapaciteta i unapređenje koordinisanog odgovora u slučajevima nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja. Nalazi istraživanja predstavljali su osnov za koncipiranje druge komponente projekta, koja je usmerena na jačanje kapaciteta grupa za koordinaciju i saradnju za rad sa žrtvama rodno zasnovanog nasilja, kao i za mapiranje potreba žrtava i izradu individualnih planova zaštite i podrške. U okviru projekta VDS je sprovelo brojne aktivnosti, među kojima su bile: Analiza stanja i procena potreba GKS kroz direktno praćenje rada grupa; Jačanje kapaciteta GKS za rad sa žrtvama rodno zasnovanog nasilja kroz sprovođenje dve obuke, i to Obuke za rad sa žrtvama rodno baziranog nasilja i Obuke za mapiranje potreba žrtava, procenu rizika i razvijanje individualnog plana podrške i zaštite. Jedna od aktivnosti bila je i podrška GKS u izradi individualnih planova podrške i zaštite za žrtve kroz aktivno učešće članica tima VDS-a na sastancima GKS, zatim kroz redovno ažuriranje posebne stranice na sajtu VDS pod nazivom Forum za stručnjake koji rade sa žrtvama (https://novisajt.vds.rs/phpbb), koja služi kao resurs centar i platofrma za razmenu iskustava, znanja i primera dobre prakse u postupanju u slučajevima nasilja u porodici i drugih oblika rodno baziranog nasilja. Takođe, napisan je Vodič za mapiranje potreba žrtava, procenu rizika i zaštitu od nasilja u porodici, koji je dostupan u elektronskoj formi na sajtu VDS (https://vds.rs/File/Vodic2022.pdf). Na osnovu rezultata projekta razvijene su i preporuke za unapređenje rada GKS i ukupnog odgovora na nasilje u porodici i druge oblike rodno zasnovanog nasilja, koje su predstavljene tokom okruglog stola.

Pomenuli ste da je u okviru projekta urađen Vodič za mapiranje potreba žrtava, procenu rizika i zaštitu od nasilja u porodici. Kome je Vodič namenjen i šta je njegov cilj?

-Osnovni cilj ovog Vodiča je da pruži smernice kako stručnjacima tako i žrtvama za kretanje kroz sistem prevencije i intervencije vezane za nasilje u porodici u Srbiji. Vodič prvenstveno treba da služi stručnjacima kao podsetnik za sve raspoložive vidove informacija, podrške i pomoći koju mogu da ponude osobama u situaciji nasilja u porodici. Sa druge strane, Vodičem smo želeli da informišemo osobe u situaciji nasilja, ali i sve one koji mogu da im budu podrška, o pravnoj zaštiti od nasilja u porodici i uslugama pomoći i podrške koje postoje u Srbiji, i da ih ohrabrimo da pokrenu sopstvene snage i da se obrate za pomoć. Izlazak iz nasilja nije lak ali se nadamo da će ovaj Vodič dati odgovore na neka pitanja i da će ohrabriti sve osobe koje ga budu čitale da se obrate Viktimološkom društvu Srbije za sve dileme ili pitanja koja im se budu nametnula.

R. Popović