Pocetna Društvo SSP UŽICE: ZAŠTO JE VAŽNO DA UŽICE IMA SVOJ AZIL ZA PSE

SSP UŽICE: ZAŠTO JE VAŽNO DA UŽICE IMA SVOJ AZIL ZA PSE

929
0
Podelite

Odbor užičkog SSP-a zahteva od nadležnih organa lokalne samouprave Grada Užica, da Užičanima saopšti koliko je njihovog novca uplaćeno u proteklih pet godina JKP-u ,,Naš dom” Požega, za zbrinjavanje pasa lutalica i koliko je plaćeno građanima, kao nadoknada za ujede pasa lutalica.

-Podaci koje smo dobili o načinu ,,zbrinjavanja” pasa u navedenom javnom preduzeću, u protekloj godini su šokantni i najbolje govore sami za sebe. Tokom 2022. godine uhvaćeno je 536 pasa, vakcinisano, sterilisano i čipovano 7, udomljeno 7, vraćenih 0, uginulih 82, a uspavano je 419. U tom ,,prihvatilištu” za pse eutanazije se vrše ubrizgavanjem otrova T61 direktno u pluća, o čemu su već svedočili bivši radnici i aktivisti udruženja za zaštitu životinja, jer se ovaj problem ne pojavljuje po prvi put u javnosti i medijima – navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. U njemu se postavlja pitanje nadležnima Grada Užica "da li ovo mučilište za životinje u kome ne važe nikakva pravila, empatija ili zakoni o dobrobiti životinja, treba da plaćaju građani Užica iz svog džepa i na svoju sramotu. Užice kao centar Zlatiborskog okruga, trebalo je odavno da ima svoje, moderno prihvatilište i azil za napuštene pse i ovom prilikom pokrećemo tu inicijativu, uz napomenu da u funkcionisanje azila moraju biti uključeni predstavnici lokalanih udruženja za zaštitu životinja, udruženja ljubitelja pasa i pojedinci, koji mogu da doprinesu svojm znanjem, iskustvom i entuzijazmom. Budući užički azil može da postane odličan primer ne samo kroz adekvatno zbrinjavanje, već i kroz kampanje udomljavanja, sterilizacije ili odgovornog vlasništva, kao i rada na socijalizaciji i animaciji uz uključenje šire zajednice – dodaje SSP.

U prilog gradnji azila SSP kaže da ,,novca u budžetu ima, a dopunska sredstva će se ostvariti i uštedom i raskidom saradnje sa ozloglašenim JKP ,,Naš dom” iz Požege kao i smanjenjem plaćenih nadoknada za ujede pasa lutalica. S druge strane pomoć se može dobiti i kroz inostrane fondove. Postavljamo pitanje takođe šta se desilo sa 1.378.145,00 evra dobijenih od EU, za kampanju za ,,Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja”, koju je trebalo da sprovodi Uprava za veterinu, jer po stanju u prihvatilištima, ne vidimo da se novac namenski troši, niti su građani o kampanji obavešteni. Odgovor je više nego jasan, ova vlast sa svojim nestručnim i nemotivisanim kadrovima nije sposobna da reši bilo kakav problem, država je pretvorena u mučilište kako za ljude tako i za životinje i svi problemi su prepušteni stihiji i savesti pojedinca, bez ikakvih drugih pravila”, protokola ili zakona.