Pocetna Kultura Izložba “Žena ženama” u KC Sevojno

Izložba “Žena ženama” u KC Sevojno

565
0
Podelite

U organizaciji Gradskog kulturnog centra Užice u Kulturnom centru Sevojno, povodom Međunarodnog dana žena 8. marta otvorena je izložba “Žena, ženama”, autorke Ivane Samardžić. Postavljanje ove izložbe kako najavljuju iz GKC-a deo je aktivnosti na oživljavanju ovog prostora u kom će u narednom periodu biti mnogo više kulturnih i zabavnih sadržaja.

Obrativši se prisutnima direktor Gradskog kulturnog centra Užice Flip Baralić, istakao je da će na inicijativu gradonačelnice Užica ta ustanova u Kulturnom centru Sevojno raealizovati različite kulturne i zabavne sadržaje.

“Želja nam je da ovaj prelepi prostor oživimo i počinjemo izložbom sugrađanke Ivane Samardžić, kojoj slikarstvo nije primarna profesija ali poseduje talenat koji godinama razvija i čije rezultate danas možemo da vidimo. Inspiracija se oslikala u različitim motivima, postavka je podeljena u nekoliko celina u kojima su zastupljeni različiti pristupi od potreta do pejzaša, a sve je plod rada i ljubavi prema umetnosti”.

Uz čestitke svim damama povodom 8. marta predsednica Gradske opštine Sevojno Mirjana Đurić podsetila je na značaj tog praznika.

Otvaranje ove izložbe ima svoju simboliku, dešava se na 8. mart, dan kada treba da se setimo hrabrih žena koje su se borile za ono što danas imamo, pravo glasa, pravo da se borimo, pravo da biramo muža ili partnera da posedujemo imovinu. Žene u 19. veku nisu imale ništa od ovoga, a za to se nije borila samo Klara Cetkin već i naše srpkinje poput Marije Mage Magazinović i Nadežde Petrović. Ovo je svakako dan kada svaka žena treba da bude ponosna što je jaka i osećajna i ne treba da odbijamo pažnju, cveće i poklone. Ima jedna prelepa rečenica od Ive Andrića koja kaže “Žena stoji kao kapija na izlazu i na ulazu ovog sveta”. Drage moje dame, majke, supruge, sestre, želim vam svima srećan 8. mart i kao što sam i rekla hajde da se borimo za naša prava ali da pritom ne povredimo naše supruge, braću kolege. Našoj sugrađanki čestitam na izuzetnim radovima i želim puno uspeha u radu i životu”.

Autorka izložbe Ivana Samardžić zahvalila se rukovodstvu Gradske opštine Sevojno i Gradskom kulturnom centru na prilici da organizuje svoju prvu izložbu i izrazila nadu da će opravdati očekivanja.