Pocetna Društvo Poranile polenske alergije

Poranile polenske alergije

349
0
Podelite
Foto: freeimages

Proleće je ove godine poranilo, a sa njim alergijske tegobe. Sve je više ljudi koji se žale na simptome poput curenja iz nosa, peckanja i grebanja u grlu, crvenilo očiju, što je znak da je počela sezona polenskih alergija.

Drveće je počelo da cveta u februaru, u maju se očekuje cvetanje trava, a najveći pik se dostiže cvetanjem korova u avgustu i septembru.

Lekari savetuju da ne bi trebalo izlaziti napolje kada je koncentracija polena najveća u toku dana. Takođe, ne provetravati prostorije tada, treba se istuširaju po dolasku kući, promeniti garderobu i pridržavati se terapije.

Polen biljaka nije jedini okidač sezonskih alergija. Buđ takođe može biti alergena za neke ljude i može pogoršati sezonske alergije, navodi se u izveštaju, a toplije i vlažnije vreme, uslovi koji se na mnogim lokacijama sve češće pojavljuju usled klimatske krize, povoljni su za razvoj buđi.

Ovo su sezonske, ali postoje i celogodišnje, počev od nutritivnih agenasa, lekova, ujeda insekata, životinjske dlake, grinja, prašine, plesni, tako da se i za to treba pripremiti. Simptomi su slični i kod obične, virusne i kod polenske kijavice.